vannak kivételek

2021.06.20. 13:08

Száz országból nem engedi be a kutyákat az Egyesült Államok

Elővigyázatosságból a veszettség szempontjából még mindig kockázatosnak számító országokól egy évig nem vihetők be kedvencek.

two dogs help get ready for a trip. Pet with a suitcase. Nova Scotia Duck Tolling Retriever and Jack Russell Terrier indoors

Forrás: Shutterstock

Fotó: dezy

Július közepétől egy éven át tilos lesz bevinni az Egyesült Államokba a veszettség szempontjából még mindig kockázatosnak számító országokból érkező kutyákat – jelentették be hétfőn amerikai egészségügyi illetékesek.

Az érintett több mint 100 országból érkező ebeket már eddig is csak a veszettség elleni védőoltás igazolásának ellenében engedték be az Egyesült Államokba.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szerint a korlátozásra azért van szükség, mert az utóbbi időben megugrott a száma azoknak a kutyakölyköknek, amelyeket nem engedtek be az országba, mivel nem voltak elég idősek ahhoz, hogy az összes szükséges oltással rendelkezzenek.

A korlátozás július 14-én lép életbe és az országba újonnan behozni kívánt vagy oda visszatérő kutyákra, köztük a háziállatként tartott vagy eladásra, örökbefogadásra váró ebekre vonatkozik.

Évente nagyjából egymillió kutyát visznek be az Egyesült Államokba és az új korlátozás várhatóan 4-7,5 százalékukat fogja érinteni.

Kivételt fognak képezni bizonyos esetek, például a vakvezető kutyák és a háziállataikkal együtt az Egyesült Államokba költöző külföldi állampolgárok.

A veszettség egy vírusos betegség, amely elsősorban a fertőzött állatok harapásával terjed. A vírus a központi idegrendszert támadja meg. A tünetek jelentkezését követően nincs rá gyógymód, de védőoltással megelőzhető.

A kutyák gyakori hordozói voltak a vírusnak az Egyesült Államokban, ám a bennük jellemzően előforduló típust az 1970-es években sikerült felszámolni az országban a védőoltások révén. 1988-ban aztán egy olyan új típust hoztak be Mexikóból, amely átterjedt a prérifarkasokra és 19 évbe telt, mire kiirtották.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!