még nincs neve

2021.06.22. 18:54

A világ harmadik legnagyobb drágakövét bányászták ki Botswanában

A világ harmadik legnagyobb drágakövének tartott, 1098 karátos gyémántot bányásztak ki Botswanában – közölte a De Beers bányakonszern és a kormány.

Fotós: AFP

A drágakövet szerdán adta át Mokgweetsi Masisinek, Botswana elnökének Lynette Armstrong, az ország legnagyobb gyémántbányája, a Debswana megbízott ügyvezető igazgatója.

Ez a harmadik legnagyobb drágakő a 3106 karátos, 1905-ben Dél-Afrikában bányászott Cullinan gyémánt és az 1109 karátos Lesedi La Rona gyémánt mögött, amelyet 2015-ben Botswanában találtak.

– A Debswana 50 éve tartó működése során ez a legnagyobb kibányászott gyémánt – mondta Armstrong.

Előzetes elemzéseik szerint ez a világ harmadik legnagyobb drágaköve.

Az igazgató szerint még döntést kell hozniuk arról, hogy a De Beers hálózatán keresztül adják-e el, vagy az állami tulajdonú Okavango gyémántvállalaton keresztül.

Lefoko Moagi ásványügyi miniszter elmondta, az egyelőre még név nélküli gyémánt 73 milliméter hosszú, 52 milliméter széles és 27 milliméter vastag. Hozzátette: a kő felfedezése nem is jöhetett volna jobbkor, hiszen a koronavírus-járvány súlyosan érintette a gyémánteladást is.

Borítókép: Mokgweetsi Masisi, Botswana elnöke a hatalmas nyersgyémánttal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!