A királynő

2021.04.01. 09:20

Először jelent meg idén a nyilvánosság előtt II. Erzsébet

Idén első ízben jelent meg a nyilvánosság előtt a brit uralkodó, aki a nagy-britanniai koronavírus-járvány egy évvel ezelőtti elhatalmasodása óta alig mozdult ki a London nyugati határában fekvő Windsor ősi királyi rezidenciájáról.

II. Erzsébet brit uralkodó az ausztrál királyi légierő századik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az angliai Runnymedében 2021. március 31-én.

Forrás: MTI / AP / Daily Express / Pool

Fotó: Steve Reigate

II. Erzsébet királynő az udvar közlése szerint

szerdán meglátogatta az egykori brit gyarmati légierők emlékközpontját – Air Forces Memorial – a Windsorhoz közeli Runnymede kisvárosban.

A létesítményt azoknak az emlékére emelték, akik az egykori brit birodalom légierőinek szolgálatában vesztették életüket a második világháborúban és nincs ismert sírjuk.

A királynő szerdai látogatásához az ausztrál királyi légierő (RAAF) létrehozásának századik évfordulója adta az alkalmat.

II. Erzsébet királynő a zömmel egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség 54 tagországa közül tizenhatnak, köztük Ausztráliának ma is alkotmányosan elismert államfője és uralkodója.

A királynő, aki áprilisban ünnepli 95. születésnapját, két nappal azután jelent meg a nyilvánosság előtt, hogy a brit kormány Angliában feloldotta a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére január elején elrendelt kijárási korlátozásokat.

E rendelkezésnek II. Erzsébet királynő és férje, a 100. életévében járó Fülöp edinburghi herceg is eleget tett, bár Fülöp – az udvar által közelebbről nem részletezett fertőzéses megbetegedés és szívproblémák miatt – nemrégiben négy hetet kórházban töltött.

Az uralkodó és férje már januárban megkapta a koronavírus elleni oltást, mivel koruknál fogva mindketten a nagy-britanniai oltási menetrend által a legveszélyeztetettebbként meghatározott és így az oltási sorrendben előresorolt lakossági csoportba tartoznak.

II. Erzsébet királynő az elmúlt egy évben is eleget tett hivatalos kötelezettségeinek, de e programokat jórészt videókapcsolattal bonyolította le.

Borítókép: II. Erzsébet brit uralkodó az ausztrál királyi légierő századik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az angliai Runnymedében 2021. március 31-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!