Ország-világ

2021.01.28. 07:33

Első élményeiről számolt be a kettős váll- és karátültetésen átesett férfi

A műtét január 13-án 15 órán át tartott számos magán- és állami orvos- és ápolócsoport részvételével.

Fotós: AFP

Fotós: AFP

Első élményeiről számolt be az a férfi, aki a világon először esett át kettős váll- és karátültetésen Lyonban.

„Kezdek úgy tekinteni rájuk, mintha az enyémek lennének” – idézte az AFP a Tribune de Lyon napilap szerdai kiadását, amelyben a január 13-án operált izlandi Felix Gretarsson nyilatkozott. A műtét után két héttel a 48 éves villanyszerelő elmondta, nagyon jól van.

„Bár nem volt könnyű. Az első 24 óra borzalmas volt, olyan érzés, mintha a vállaimat két kamion súlya nyomná. Sok fájdalomcsillapítót szedek, de érzem, napról napra javul” – mondta a Hospices Civils de Lyon (HCL) szervezet Édouard Herriot nevű kórházában lábadozó beteg.

„Mindig tudtam, hogy egyszer így lesz” – tette hozzá a transzplantációra utalva a férfi, aki 2007-ben, 26 évesen balesetben – nagyfeszültségű távvezetékre esve – veszítette el a karjait Izlandon.

„Szeretem a kezemet. Olyan, mint a régi volt” – magyarázta Gretarrson, aki reméli, hogy visszanyeri keze mobilitását is. Úgy véli, legalább a jobb oldalon mozgatni fogja az ujjait.

Felesége társaságában még három hetet kell kórházban töltenie, mielőtt a Lyon melletti Saint-Genis-Laval neurológiai rehabilitációs centrumba viszik.

Borítókép: Felix Gretarsson a műtét után

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában