extrém életkörülmények

2020.06.10. 13:30

Rekord mélységben találtak rá a legfurcsább polipra

A kutatók hétezer méter mélyen bukkantak a fejük két oldalán levő úszóik miatt Dumbó polipnak becézett állatra.

One of the highlights of the dive, a dumbo octopus uses his ear-like fins to slowly swim away – this coiled leg body posture has never been observed before in this species.

Forrás: Wikipedia

Fotó: NOAA Ocean Explorer

A kutatók egy különleges videofelvételt készítettek az óceán egyik legmélyebb pontján. A kamerák kereszttüzében úszó furcsa teremtményt gyakran csak „Dumbó polipnak„ becézik, mert a fejük két oldalán levő úszóik fülekre emlékeztetnek.

Az úgynevezett Grimpoteuthis a fejlábúak osztályának a tintahalalakúak alosztályába, ezen belül az Octopoda rendjébe és a Grimpoteuthidae családjába tartozó nem. A tudósok gyakran csak „Dumbó polipnak” becézik őket, mert a fejük két oldalán levő úszóik fülekre emlékeztetnek – írja az Origo.

Az állatokat a Disney karakterhez való hasonlóságuk miatt szakmai körökben a „legaranyosabb polip„ jelzővel illetik.

A Grimpoteuthis-fajok csak a mély- és nyíltvizekben fordulnak elő; általában három-négyezer méteres mélységben élnek, de akár ennél mélyebben is fellelhetők. A felfedező kutatóknak most az eddig mért legnagyobb mélységben, körülbelül hétezer méteren sikerült lencsevégre kapniuk az egyik példányukat az Indiai-óceánban.

Az élőlény az úgynevezett hadal vagy más néven hadális zónában él, a legmélyebb óceáni területen – mondta Alan Jamieson, a Newcastle Egyetem kutatója, az expedíció vezetője a LiveScience online tudományos portálnak. ”Ezeknek a mélytengeri lényeknek az élete a sötétség birodalmához kötődik, ahová egyáltalán nem jut be a napfény.„

Dumbo polipot eddig csak 5760 méteres mélységben sikerült a szakembereknek megfigyelniük, így a 7000 méterrel a most felfedezett példány lett az új Guinness rekorder.

A tudósok a Five Deeps expedíció részeként merültek az Indiai-óceán legmélyebb részének számító Java-árokba, ahol az élővilágot vizsgálták.

Megfigyeléseik során egyértelműen azonosítottak egy itt élő Grimpoteuthis-fajt, de az egyelőre rejtély, vajon élnek-e még ekkora mélységben hozzá hasonló egyedek. Az azonban biztos, hogy a fennmaradáshoz extrém életkörülményekhez kellett alkalmazkodniuk, amely egyedi testfelépítést igényelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!