400 ezret kapott érte

2020.06.23. 10:58

Mr. Bean akcióban: grimaszoló gyerekrajzot csinált a gyönyörű festményből egy kontár

Újabb spanyol festmény restaurálása nevettette meg a spanyolokat, ezúttal egy valenciai festmény, Murillo Szűz Mária-portréja felújításával vallott kudarcot egy kontár.

Spanyol lapok híradása szerint Bartolomé Esteban Murillo barokk mester egy igen értékes Madonna-festménye, a Virgen Inmaculada esett egy amatőr áldozatául, akit a kép rendbehozatalával bíztak meg, ő azonban ehelyett a felismerhetetlenségig leegyszerűsítette a női arcot. Az Europa Press hírügynökség hétfőn közzétette, milyen volt a kép előtte és milyen lett a kontárkodás után.

— Fuse your Illusion (@FuseyrIllusion) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">June 22, 2020

A megbízó egy magángyűjtő volt, aki előre fizetett 1200 eurót (417 ezer forint) a munkáért, és alig tért magához, amikor a teljesen elrontott festményt meglátta.

A művészeti katasztrófa okozója a híradás szerint még egy második esélyt is kapott, de ekkor sem tudott mást nyújtani, csak egy valamivel jobb gyerekrajzot. Most egy szakembernek kell megkísérelnie a mű megmentését, erre azonban kevés a remény.

Az eset sokaknak eszébe juttatja egy Jézus-freskó szerencsétlen történetét, amely 2012-ben világszerte a címlapokra került.

A Zaragoza tartománybeli Borja község kápolnájának 19. századi Ecce homo-freskóját egy nyolcvanéves amatőr restaurátor megpróbálta helyrehozni. A borzalmas eredményt internetes mémek tömege tette emlékezetessé: az Ecce homo (íme, az ember) címet sokan Ecce monóra (íme, a majom) változtatták, mert a kontár munka eredménye a töviskoszorús Krisztus arca helyett leginkább a moncsicsi nevű plüssmajomra hasonlított.

Nem mindenki tartja viccesnek az ilyen eseteket, amelyek egyre gyakrabban előfordulnak.

„Számtalanszor teszik végérvényesen tönkre a műalkotásokat ezek a képzetlen restaurátorok” – mondta a spanyol restaurátorok szövetségének (ACRE) koordinátora, María Borja Ortiz.

Borja falunak sikerült meglovagolnia a világhír hullámát, az „Ecce mono” óriási turistalátványosság lett: 2013 és 2018 között több mint 200 ezer turista látogatott el a 4900 lakosú aragóniai faluba. Aki szelfit akar készíteni az elrontott portréval, annak fizetnie is kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!