a járvány idejére

2020.06.27. 14:00

Felfüggesztették a „maja vasút” építését Mexikóban

A „maja vasút” a híres karibi üdülőhelyeket (Cancún, Playa del Carmen) kötné össze ősi maja települések ásatási helyszíneivel – Palenque vagy Chichén Itzá -, miközben az ország délkeleti részének elszegényedett vidékein visz keresztül.

Mexican President Andres Manuel Lopez Obrador (C) speaks next to local authorities during the laying of the first stone of the "Tren Maya" tourist train, in El Ideal, Quintana Roo State, Mexico, on June 1, 2020. - Lopez Obrador inaugurated the construction of the Izamal-Cancun section of the Tren Maya on Monday, the flagship project of his government which he hopes to turn into an engine for economic reactivation in the face of the COVID-19 novel coronavirus pandemic. The project is questioned by social and environmental organizations. (Photo by Elizabeth RUIZ / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Elizabeth Ruiz

A 6,2 milliárd dolláros (1949 milliárd forintos) vonal Obrador elnök szívügye, ennek ellenére a kormány eleget tesz a bíróság felszólításának, ezt az elnök sajtótájékoztatón közölte.

A bíróság elrendelte a munkák időleges felfüggesztését, hogy az új koronavírus okozta világjárvány idején biztosítsa a csol törzs „jogát az egészséghez” – olvasható az Indignation nevű indián jogvédő csoport közleményében.

Az intézkedés csak a pandémia idejére érvényes és csak Chiapas állam Palenque városának környékére vonatkozik az országos turisztikai hivatal (FONATUR) közlése szerint.

Obrador elnöksége kezdete óta támogatja a projektet, úgy véli, a személy- és tehervonatoknak épülő vonal fellendíti a környék gazdaságát. Aktivisták és egyes indián közösségek azonban ellenzik az építkezést, mert nem világos, milyen hatása lesz a környezetre.

Borítókép: Obrador elnök sajtótájékoztatón jelentette be az építkezés felfüggesztését

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!