megdöbbentő felfedezés

2020.03.06. 12:25

A benne talált műanyagszemétről neveztek el egy új rákfajt

Mikroműanyagot találtak egy újonnan felfedezett rákfajban, mely a Csendes-óceánban 6500 méter mélyen él. A WWF ehhez kapcsolódóan világszintű petíciót kezdeményezett a műanyagszemét-áradat megfékezésére.

Fotós: Biosphoto

Fotós: Biosphoto

A brit Newcastle-i Egyetemnek a felfedezést tevő kutatói ezért az Eurythenes plasticus nevet adták a felemáslábú rákok (Amphipoda) rendjébe tartozó állatnak – áll a Természetvédelmi Világalap (WWF) közleményében.

Ezzel a névvel a tengerek szennyezettségére kívánják felhívni a figyelmet és „nyomatékosítani, hogy sürgősen tenni kell valamit a hatalmas műanyagáradat ellen” – mondta Alan Jamieson, a kutatócsoport vezetője.

A felfedezéshez kapcsolódóan a WWF nemzetközi egyezmény elfogadását szorgalmazza a műanyagszennyezettség ellen.

„Mennyi figyelmeztetésre van még szükség ahhoz, hogy cselekedjen a világ?

Az újonnan felfedezett faj bolygónk egyik legtávolabbi helyén él, mégis már most meg van fertőződve. A műanyag ott van a levegőben, melyet belélegzünk, a vízben, melyet iszunk, és már azokban az állatokban is, melyek az emberi civilizációtól távol élnek” – fejtette ki Axel Hein, a WWF Ausztria tengerkutatója.

🔬A newly discovered marine animal has been named Eurythenes Plasticus to highlight that plastic pollution is now so prevalent that even a new species living nearly 7km below sea level has ingested plastic.

A felemáslábú rákban polietilén-tereftalátot (PET) találtak. Ez az anyag számos mindennap használatos tárgyban, például eldobható palackokban, fóliákban és textíliákban megtalálható.

„Percenként átlagosan egy teherautónyi műanyag szemét kerül a világ tengereibe.

Ezért nagy szükség van egy ENSZ-egyezményre, mely globálisan előírja a szemét csökkentését és a hulladékkezelés javítását. Európától és Ausztriától is elvárjuk, hogy ökológiai lábnyomát minden szinten csökkentse. A politikának sürgősen meg kell hoznia a szükséges törvényeket ahelyett, hogy a felelősséget az egyénre hárítsa” – mondta Hein.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában