súlyosan veszélyeztetett faj

2019.05.21. 17:37

Napjai lehetnek hátra Malajzia utolsó hím szumátrai orrszarvújának

A borneói orrszarvú populáció felduzzasztása minden erőfeszítés ellenére is sikertelen maradt.

Forrás: AFP/Robert Harding Premium

Fotó: Louise Murray

Megromlott egészségi állapota miatt már csak napjai lehetnek hátra Malajzia utolsó hím szumátrai orrszarvújának – közölte kedden a Borneó szigetén elterülő maláj állam, Sabah vadvédelmi hatósága.

A bika étvágya és közérzete hirtelen romlott le idén áprilisban. John Payne, a Borneói Orrszarvú Szövetség vezetője szerint pontos diagnózis még azóta sem született, de valószínű, hogy az állat korával összefüggő vesebetegség, vagy májprobléma állhat a háttérben.

A Tam nevű orrszarvú legalább a harmincas évei közepén járhat. A szumátrai orrszarvúk várható átlagos élettartama 35-40 év. „Nem hisszük, hogy sokáig életben marad még. Inkább napjai, mint hetei vannak már csak hátra” – mondta Payne.

A borneói orrszarvú populáció felduzzasztására irányuló erőfeszítések hasztalannak bizonyulnak az indonéziai vadasparkokkal való együttműködés és az olyan fejlett reprodukciós technikák alkalmazása ellenére is, mint a mesterséges megtermékenyítés.

Tamet 2008-ban fogták be és költöztették át egy védett területre a vadvédelmi hatóságok, miután az állatra egy olajpálma ültetvényen kószálva találtak rá Sabahban. A hatóságok korábban két nősténnyel is pároztatni akarták a bikát, ám mindkét nőstényről kiderült, hogy beteg, ezért el kellett altatni őket.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a szumátrai orrszarvú súlyosan veszélyeztetett fajjá vált az orvvadászat és a természetes élőhelyükre való illegális behatolás miatt.

Az állatok egyre zsugorodó populációi miatt a megmaradt példányok egymástól annyira elszigetelten élnek, hogy csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem is találkoznak egymással, ami minimalizálja párosodásuk esélyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!