matuzsálem

2019.04.11. 22:43

Negyvenéves a világ legöregebb lipicai csődöre

A rekorder állat 14 éve vonult nyugdíjba, azóta szülőhelyén, a nyugat-stájerországi ménesben tölti napjait.

Bécs, 2018. december 4. Lipicai mének az 1572-ben alakult bécsi spanyol lovasiskola istállójában 2018. december 4-én. A kizárólag lipicai törzseket foglalkoztató bécsi intézményben díjlovaglásra és mutatványokra idomítják az állatokat. MTI/EPA/Christian Bruna

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Christian Bruna

A világ legöregebb lipicai csődöreként tartják nyilván a Neapolitano Nimo I. nevű lovat, amely csütörtökön ünnepelte 40. születésnapját Ausztriában, a piberi lipicai ménesben.

A bécsi Spanyol Lovasiskola közlése szerint

az állat életkora 120 évnek felel meg emberi mércével mérve.

Nála idősebb csődört nem ismer a Nemzetközi Lipicai Szövetség (LIF) nyilvántartása.

A születésnap alkalmából a rendkívüli állatról megjelent egy könyv is, amelynek szerzője, Rudolf Kuzmicki szerint Neapolitano Nimo I. „maga a megtestesülése a lipicai lovak genetikai kódjának, robusztusság, kitartás, hosszú élet, intelligencia, tudás és nemesség jellemzi”.

Neapolitano Nimo I. 26 éves koráig nyűgözte le az embereket az egész világon fellépéseivel, ezen belül főleg rendkívüli és egyedülálló levade-mutatványával, amely a specialitása volt – közölte a születésnap alkalmából a Spanyol Lovasiskola.

A rekorder állat 14 éve vonult nyugdíjba, azóta szülőhelyén, a nyugat-stájerországi ménesben tölti napjait.

Sonja Klima, a piberi ménes igazgatója az esemény alkalmából bejelentette, hogy a náluk született nyugdíjas versenylovaknak „idősotthont” hoznak létre, ahol az öreg lovak „még csodálatos éveket élhetnek szépséges környezetben”.

Borítókép: illusztráció: Lipicai mének az 1572-ben alakult bécsi spanyol lovasiskola istállójában 2018. december 4-én. A kizárólag lipicai törzseket foglalkoztató bécsi intézményben díjlovaglásra és mutatványokra idomítják az állatokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!