népek csatája

2018.11.01. 11:00

A napóleoni háborúkhoz kötődő tömegsírt fedeztek fel Németországban

A szakember szerint a testeket annak idején sorokba rendezve földelték el.

A napóleoni háborúk döntő ütközetének számító 1813-as lipcsei csatát követően tífuszban meghalt német és francia katonák maradványait őrző tömegsírt fedeztek fel építőmunkások a nyugat-németországi Mainzban.

A Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartomány kulturális örökségekkel foglalkozó hivatalának régésze, Jens Dolata szerint több mint ezer csontváz lehet a sírban. A szakember szerint a testeket annak idején sorokba rendezve földelték el. Mainz akkoriban francia megszállás alatt állt. A tömegsírt azután fedezték fel, hogy egy helyi lövészklub hozzálátott egy lőtér kiépítéséhez.

Dolata szerint jelenleg azon dolgoznak, hogy megoldást találjanak a helyzetre a sír további háborgatása nélkül.

„Az összes csontváz visszahelyezése ugyanakkor nem megoldható” – jegyezte meg a szakember.

A lipcsei csata vagy a „népek csatája” 1813. október 16. és 19. között zajlott le. Ez volt a napóleoni háborúk döntő ütközete, amelyben a francia császár vereséget szenvedett az osztrák-porosz-orosz-svéd koalícióval szemben, amely a németországi és lengyelországi francia uralom végét jelentette.

Borítókép: A lipcsei csata / wikipedia.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!