matuzsálem

2018.10.25. 14:41

Hihetetlen: 400 éves (!) cápa a Föld legöregebb élő gerincese

A tudósok szénizotópos, illetve radiokarbonos vizsgálattal az állat szemlencséjének fehérjéit elemezték.

An 11-foot Greenland shark, Somniosus microcephalus, and an ice ledge, Arctic Bay, Baffin Island, Northwest Territories, Canada.

Hihetetlen kort megélt grönlandi cápára bukkantak az Atlanti-óceán északi vizeiben. Igaz, már két éve megállapították, de most megerősítették: a ma ismert legidősebb gerinces állat közel négyszáz éves, a 17. század elején született – írja a Nullahategy.

Mivel a porcos halaknak nincsenek olyan meszes szövetei, amelyek teszik lehetővé a pontosabb korbecsléseket, a legtöbb cápafaj várható élettartamáráról ma is igen keveset tudni. A grönlandi cápák (Somniosus microcephalus) esetében azonban sejtették a tudósok, hogy rendkívül hosszú ideig elélnek. Egy dán kutatócsoport rájött a megoldásra, az új technikát alkalmazva pedig döbbenetes felfedezést tettek: szénizotópos, illetve radiokarbonos vizsgálattal az állat szemlencséjének fehérjéit elemezték, ami forradalmi és igen pontos kormeghatározó módszernek bizonyult.

A Science magazin két éve számolt be arról, hogy a Koppenhágai Egyetem kutatói Julius Nielsen vezetésével 28 grönlandi cápát vizsgálva 272 éves átlagéletkort mértek. A legidősebb hal 392 éves volt, ami nőstény azt jelenti, hogy a grönlandi cápa a ma ismert legidősebb (gerinces) állat a Földön. Eddig Legalább kétszer annyi évet megélt, mint a leghosszabb ideig élő emlős, az akár 200 évig is elélő grönlandi bálna legszívósabbika. Csak összevetésként: a valaha élt legöregebb elefánt, Lin Wang, 89 évesen pusztult el, az emberek rekordját egy francia nő, Jeanne Louise Calment tartja, aki 122 évesen hunyt el 1997-ben.

A grönlandi cápa pár évvel azután született, hogy Oroszországban I. Mihály megkoronázásával színre léptek a Romanovok, és a Mayflower fedelzetén útnak indultak az első angolszász puritánok, hogy birtokba vegyék az Újvilágot. Még kölyöknek számított, amikor a törököt kiűzték Budáról. Nagyjából akkor vált kifejlett, ivarérett egyeddé, amikor kitört az amerikai függetlenségi Háború. A grönlandi cápamatuzsálemnél hosszabb életet csak a sellőkagyló él. Az Izland közelében talált, Ming névre keresztelt kagyló 507 évesen múlt ki, miután a tudósok megvizsgálták.

A grönlandi cápa akár 7 méteresre is megnő – a legnagyobb kifogott példány egy 730 centiméter hosszú hím volt -, de évente nagyjából egy centivel lesz hosszabb. Az állatok csak 100-150 éves korukban válnak teljesen ivaréretté, ami az állat túlélését is fenyegeti, mivel sokszor azelőtt kifogják a cápákat a vízből, hogy a szaporodásra képessé válhatnának. A vízfelszín és 2200 méteres mélységek között él – általában 1200 méter mélyen, főleg a partoktól távol, a nyílt vízben. Nyugodt természetű, lassan mozgó cápafaj.

Borítókép: nullahategy.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!