oltás híján

2018.03.23. 07:40

Kerítéssel védekezik Dánia a pestises vaddisznók ellen

Hetven kilométer hosszú kerítést épít Németországgal közös határvonalára Dánia, hogy távol tartsa az afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznókat, amelyek komoly fenyegetést jelentenek az ország húsiparára.

Dániában ugyan még nem jelentettek sertéspestises esetet, ám a kór közép-európai terjedése komoly aggodalmakat kelt az országban, ahol jelentős a sertésexport. Az afrikai sertéspestis más állatokra és az emberekre nézve nem jelent veszélyt, viszont

a vaddisznókkal és a háztáji sertésekkel csaknem minden esetben tíz nap alatt végez.

A kór ellen nincsen védőoltás.

A helyi kormány szerint egy dániai járvány esetén az uniós országokba csak a fertőzött területekről származó húst nem szabadna bevinni, míg a nem európai uniós országokba irányuló export egészét le kellene állítani egy időre.

Az afrikai sertéspestis már Lengyelországban, Csehországban, Romániában, Észtországban, Lettországban, valamint Litvániában is felütötte a fejét és egyre közelebb kerül Dániához.

A dán vadászok a héten engedélyt kaptak a vaddisznók éjszakai kilövésére.

Németországban a múlt hónapban rendelkeztek arról, hogy a vaddisznókat egész évben ki lehet lőni a fertőzött példányok megfékezése érdekében.

Borítókép: Birte Gernhardt/Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában