a vörös bolygó

2018.02.19. 16:18

Sikeres volt a Mars-szimuláció

Az izraeli tudósokból álló hattagú csoport egy jövőbeli Mars-misszió különböző területeit vizsgálta.

Véget ért vasárnap egy izraeli kutatócsoport négynapos tudományos Mars-szimulációja az izraeli Negev-sivatagban – mint azt a Reuters közölte. 

A D-Mars elnevezésű kísérletet a vörös bolygón található körülményekre hasonlító vidéken, Micpe Ramon környékén végezték el. A száraz, sivár, kietlen térség geológiailag is hasonlít a Marsra – ismertette közleményében az izraeli tudományos és technológiai minisztérium.

Az izraeli tudósokból álló hattagú csoport egy jövőbeli Mars-misszió különböző területeit vizsgálta, köztük a műholdas kapcsolattartást, az elszigeteltség pszichológia hatásait, a sugárzásmérést, valamint az élet nyomainak kutatását a talajban.

Guy Ron, a jeruzsálemi Héber Egyetem atomfizikusa, az expedíció résztvevője elmondta, hogy a vállalkozás tudományos szempontjain kívül a promóció legalább annyira fontos volt számukra.

„A kísérlet fele részben a kutatásról, fele részben az érdeklődés felkeltéséből állt. A projekt jelentős része, hogy megfogjuk a közönség érdeklődését és az űrkutatás iránt érdeklődő diákokat nyerjünk meg”

- fűzte hozzá.

A D-Mars projektben az Izraeli Űrhivatal is közreműködött.

Világszerte számos Mars-szimulációs kísérletet végeznek.

Február elején kezdődött az Amadee-18 elnevezésű, négyhetes nemzetközi expedíció a dél-ománi Dzofár-sivatagban, amelynek sódombjai és kiapadt folyómedrei nagyon hasonlítanak egy marsi tájra.

Címkék#bolygó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában