különleges felvétel

2018.02.21. 08:00

Először sikerült egy Dumbo-polip kikelését lefilmezni

A Disney-elefántra hasonlító Dumbo-polip egy mélytengeri polipfaj. A korallra ragasztott peték több év után kelnek ki, anyjuk nem gondoskodik róluk, egyedül kell boldogulniuk.

A Grimpoteuthis nevű faj a köznyelvben a kedves Disney-elefántra hasonlító alakja miatt kapta a Dumbo-polip nevet.

„Ez volt az első alkalom, hogy megfigyelhettük, hogyan kel ki a petéből egy ilyen mélytengeri polip” – mondta Liz Shea, a Delaware-i Természettudományi Múzeum munkatársa.

A kutatók a vizsgálattal megállapították, hogy ezek az állatok mindenféle szülői gondoskodás nélkül nőnek fel. A Dumbo-polipok teljes sötétségben élnek több ezer méter mélységben, ott, ahol a víz hőmérséklete alig néhány Celsius-fokos.

Egy mélytengeri robot néhány éve egy korallal együtt hozott csaknem kétezer méteres mélységből a felszínre egy két centiméteres petét, amelyből a kutatóhajó fedélzetén kikelt egy kis polip.

Később a kis állatot a Münsteri Egyetemi Klinikán speciális műszerekkel átvilágították. A felvételek alapján a Bonni Egyetem Ökológiai és Evolúcióbiológiai Intézetének kutatói elkészítették az állat belső anatómiájának háromdimenziós modelljét. Feltűnt számukra egy nagy szikhólyag, amely a fiatal állat táplálásáért felel a kikelésig.

„Számunkra, tengerbiológusok számára érdekes látni, hogy a petében hosszú időn – akár több éven át is – zajló fejlődést követően kikel egy élőlény, amely képes ebben a környezetben mindenféle gondoskodás nélkül életben maradni” – mondta Alexander Ziegler, a bonni intézet szakértője.

Más polipfajok jobban védik a fészket. „Kialakítanak egy kis üreget, a petéket a barlang tetejéből belógatják és friss vízzel legyezgetik” – fejtette ki Ziegler. A Dumbo-polipnál azonban más a helyzet. „Az állat valamilyen anyaggal, amelyet még nem sikerült közelebbről megvizsgálni, egy korallhoz ragasztja a petéket, majd eltűnik. A fiatal szervezet több éven át növekszik a petezsákban, mielőtt kikel. És akkor azonnal el kell indulnia” – emelte ki a kutató.

A Grimpoteuthisen végzett vizsgálataik eredményét a szakértők a Current Biology című szaklapban mutatták be.

Borítókép: Dumbó polip

Forrás: AFP/Claire Nouvian, David Shale

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában