kárpótlás

2018.02.27. 16:40

Bivalyokat kérnek őseik sírjaiért cserébe a kambodzsai falulakók

Legkevesebb 1500 bivalyt kér kárpótlásként egy kambodzsai falu több tucat családja a helyi hatóságtól és attól a vállalattól, amelynek épülő duzzasztógátja miatt tavaly a víz elárasztotta őseik sírjait.

Szek Szophorn, a phnong etnikai kisebbséghez tartozó 58 család jogi képviselője szerint az északkelet-kambodzsai Kbal Romeasz faluban élő ügyfelei nem csupán „kártérítést” követelnek a helyi hatóságoktól.

„Azt akarják, hogy elismerjék a földjeiket”

- mondta az ügyvéd, hozzátéve, hogy a falulakók nem csupán a jelenlegi lakóhelyükként szolgáló, hanem az elárasztott területekre is igényt tartanak, követelve, hogy a hidroelektromos duzzasztógát működésének megkezdését követően távolítsák el a vizet az elárasztott területekről.

A The Phnom Penh Post című lap szerint miután tavaly szeptemberben lezárták a Szeszan folyón csaknem 800 millió dollárból épülő gáton a zsilipkapukat, egy 75 négyzetkilométeres víztározó keletkezett, elárasztva a helyi lakosok őseinek sírjait és ők magukat is költözésre kényszerítve.

A kambodzsai őslakosok szövetségének egyik munkatársa szerint a falulakók múlt szombaton vitatták meg a csaknem 150 sírhely elárasztásának ügyét.

Követelésük arra épül, hogy hagyományaik szerint egy sírhely elpusztításáért tíz bivallyal kell fizetni.

A phnongok szerint őseik szelleme a sírjaikban lakozik, a kapott bivalyokkal a szellemeket akarják kiengesztelni az otthonuk elvesztéséért.

Borítókép: sasint/pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!