Dűvő zenekar

2016.08.25. 06:51

Palóc népzene hódít a gitárkirály szülőhelyén

fenyvesi

Találják ki: mit hallgattak az emberek napokig a legendás gitárkirály, Jimi Hendrix szülővárosában, Seattle-ben? Nos, „természetesen” autentikus palóc népzenét! Hát, mi mást is ? Sőt, a derék jenkik igyekeztek is ezt minél jobban eltanulni remek hazánkfiaitól. Az ilyen csodákért is mondom: nagyon jó a Dűvő zenekar!

NMH-információ. Hát, igen, a Dűvő itt, a Dűvő ott, a Dűvő mindenütt! A világjáró Hrúz-testvérek és zenésztársaik a tavaszi uruguayi kiruccanásuk után a napokban ismét az Újvilágban jeleskedtek. Csakhogy most nem Dél-Amerikában, hanem a földrész északi felén, annak is a (vad)nyugati partján népszerűsítették szűkebb hazánk népi kultúráját.

A kismillió díjjal elhalmozott Dűvő zenészei – Hrúz Dénes és Hrúz Szabolcs (hegedű), Mohácsy Albert (nagybőgő) és Nagy Zsolt (brácsa) – idén is azért repülték át a fél világot, hogy Palócföld és a Kárpát-medence népzenéjét csillogtassák és tanítsák a lelkes amerikai hagyományőrzőknek.

Hisz, ha hihetetlennek is tűnik, az ottaniak nemcsak a countryzenét hallgatják, és művelik, hanem a tőrőlmetszett nógrádi muzsikát is ugyanúgy imádják, sőt Jimi Hendrix szülővárosában, Seattle-ben is térdet-fejet hajtanak a palócföldi zene előtt.

[caption id="" align="alignleft" width="720"] A Dűvő zenekar Seattle-ben húzza a talpalávalót[/caption]

Nem véletlen, hogy a Dűvő zenekar tagjai már huszadik alkalommal vettek részt az ottani hagyományos Ti Ti táborban, ahol idén nyáron is a magyar népzenét oktatták a résztvevőknek.

Hogyan is jutott el azonban a Dűvő a tengerentúlra? Erről Hrúz Dénes, a zenekar prímása beszélt:

– Szinte komikumba hajló jelenet volt, ahogyan az 1997-es szekszárdi Duna menti fesztiválon odajött hozzánk az Amerikában élő Teslik Linda, aki a különös stílusában lelkendezett: „hű, de jók vagytok!” Aztán egyszer csak kibökte: „nem jönnétek el Seattle-be?” Dehogynem – mondtunk, és egy jó hónap múlva már repültünk is át az óceánon. Azóta is minden nyáron megyünk, játszunk és oktatunk, sőt az évek során több hagyományőrző fesztiválon is felléptünk az Egyesült Államokban és Kanadában. Így jutottunk el – Seattle mellett – Chicagóba, Vancouverbe, Edmontonba, Victoráiba, Portlandbe és más nagyvárosokba, ahol, úgy érzem, méltóképpen képviseltük a magyar népzenét.

No, de hogyan is képzeljünk el egy ilyen tábort?

– A Ti Ti tábor színhelye egy Raft Island nevű sziget, amely gyönyörű földdarab a Csendes-óceánban – folytatja a prímás. – A táborban nem csak magyarok muzsikálnak, táncolnak. Sőt többségben vannak az amerikaiak, akik a hatalmas kontinens minden részéről érkeznek Vancouvertől Miamiig, Chicagótól Los Angelesig. Szeretik a zenénket, táncainkat, mert a magyar folklór sokrétű, virtuóz és temperamentumos, inspirálja őket. Nagyon lelkesen és fegyelmezetten tanulnak tőlünk. Pedig mindnyájan képzett, jó zenészek, a hegedű mesterei, csak szeretnék megtudni a titkot, hogy mitől a mi kezünkben sír és dalol olyan szívbemarkolóan a hangszer. A titokra kíváncsiak, és ezt nagyon nehéz megtanítani nekik, de azért vannak, akik ráéreznek

Hrúz Dénes elmondta: nagyon jó hagyományőrző zenekar van Salt Lake Cityben és Madisonban is, akik amerikaiak, mégis a magyar muzsikát játsszák, és őket tartják mestereiknek, ami nagyon jó érzés számukra.

– Nagyszerű látni, ahogyan a régi arcok évről évre visszatérnek, de már mind több fiatal is feltűnik közöttük – folytatja a Dűvő vezetője. – Ez jó, mert szükség van az utánpótlásra, a megújulásra. A táborban egész nap tanítunk, majd esténként a táncházban muzsikálunk hm mindig, mindig hajnalig !

Az idei táborban igazi különlegesség volt a Széki lakodalmas előadása, sőt a mieink a széki lakodalom mellett valódi lagziban is muzsikáltak, hisz az egyik szervező lánya ott kelt hivatalosan is egybe a párjával.

– A tábor különleges színfoltja az a Rachel nevű, hozzám hasonlóan szép korú hölgy, aki San Diegóból, a mexikói határ mellől jár fel, és noha semmi köze a magyarokhoz, minden nótát tud magyarul! Szép a kiejtése is, csak épp nem tudja, hogy mit énekel – említi a prímás.

A Dűvő a táborozás mellett fellépett Portlandben, ahol kitörő örömmel fogadta őket a rengeteg hazánkfia, akik azért jöttek össze, hogy az óhazától 9000 km-re énekelve-táncolva, remek hangulatban éljék ki a magyarságukat. Néhány nap múlva ez a hangulat Vancouverben is megismétlődött, mígnem két hét után haza nem repültek, azzal az ígérettel, hogy jövőre – immár huszonegyedszer is – visszatérnek.

A srácok azonban itthon sem ülnek a babérjaikon, hiszen rögtön felléptek a Sziget-fesztiválon, ahol a Hungarikum-standon nemcsak a magyar, hanem a külföldi fiatalok is boldogan élvezik a magyar – benne a palóc – népzenét. Mi több, azóta a Dűvő újra útnak indult, hisz Erdélyben, a Szilágyságban már nagyon várták őket.

Csak hát itthon Náluk is él a régi igazság: senki sem lehet próféta a saját hazájában.

– Ez nagy szívfájdalmam – említi Hrúz Dénes. – A barátok, ismerősök mindig megkérdezik: „és itthon?” Hát, itthon nem Nem hívnak... Hogy mostanában? Mostanában sem

Így itthon egyelőre új lemezüket tervezik, és az ősszel – énekesükkel, Kubinyi Júliával együtt – sort kerítenek rá.

Addig is, egy pillanatra ugorjunk vissza a nagy vízen túlra. A zenekart Amerikában különleges elismerés érte, hisz Kálmán László Los Angeles-i főkonzul – „a magyar népzene magas szintű műveléséért és népszerűsítéséért, a magyar zenei kultúra, nyelv és identitás következetes erősítéséért” – elismerő oklevélben részesítette a muzsikusokat, akik huszadik alkalommal is nagyszerűen öregbítették hazánk hírnevét az Újvilágban.

Azon belül is Seattle-ben, a Boeing, a Microsoft és persze Jimi Hendrix városában, ahol a nagy gitárvirtuóz híres slágerét ezekben a napokban talán így éneklik: „Hé, Dén(es)! kezedben a hegedűvel, mondd, hová mégy ?!”

B.R.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!