Az iPhone miatt szorongatják

2019.05.18. 06:00

Tisztességtelen üzleti gyakorlattal vádolják az Apple-t

Az amerikai legfelsőbb bíróság ezúttal az Apple ellenében döntött, így folytatódik a trösztellenes per az iPhone gyártója ellen. Nem csekélységről van szó.

Apple CEO Tim Cook and singer Lana Del Rey look at the new iPad after a special event at the Brooklyn Academy of Music, Howard Gilman Opera House October 30, 2018 i Brooklyn, New York. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)

Fotó: AFP

Úgy kezdődött, hogy a döntés előzményeként az óriáscéget 4 (azaz négy!) iPhone tulajdonos beperelte az alkalmazások piacának monopolizálásáért és az árak felemeléséért.

Nehezményezik, hogy a harapott almás vállalat 30 százalékos jutalékot számol fel az App Store-ban árult appok vásárlása után – márpedig

ez az egyetlen hely, ahol az iPhone felhasználók jogszerűen vásárolhatnak alkalmazásokat.

A harminc százalék pedig az egyeduralkodóként elfoglalt piacon egyenesen az ügyfelekre hárul, akik sehol másutt nem tudják beszerezni az alkalmazásokat. A monopolhelyzet jól kimutatható például a Spotify-on, aminek az előfizetése Amerikában lényegesen drágább, ha iPhone alkalmazáson keresztül vásárolják.

A cég azzal próbált elhajolni az ügy elől, hogy a felhasználók a fejlesztők alkalmazásait vásárolják, nem az Apple-ét, s nem a vállalat határozza meg az árakat. A bíróság elutasította az érvelést.

Ha az Apple elbukja ezt a pert, akkor kénytelen lesz a jövőben akár csökkenteni az App Store-ban alkalmazott jutalékát, ami bizony jelentős csapást jelentene az egyre jobban virágzó szolgáltatási üzletáguknak. Az App Store díjai az Apple növekvő szolgáltatási bevételeinek nagy részét teszik ki, amely magában foglalja az Apple Music, az Apple Pay, az Apple Care és az iTunes Store bevételeit is.

Infographic: Is Apple an App Store Monopolist? | Statista

Mint a Statista grafikonja mutatja, az Apple több mint 120 milliárd dollárt fizetett az alkalmazásfejlesztőknek. A 30 százalékos jutalékból kiindulva a vállalat bevétele az App Store-ból mintegy 30 milliárd dollárt tesz ki.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!