Tud magyarul is!

2019.03.01. 09:59

Sok-sok betegen segít a Google két új okostelefonos programja

Hazánkban minden tizedik ember hallásproblémával küzd. Közülük mintegy félszázezren siketek, háromszázezren súlyos fokban nagyothallók.

Fotó: Shutterstock

Rajtuk segít, próbálja kiemelni a fogyatékossággal élőket a Google két teljesen új programja. A csúcstechnika ingyenesen elérhető, s még az adatbiztonsági előírásoknak is megfelel, miközben a mobil kijelzőjén megjeleníti a beszélgetéseinket.

Bár a Google alábbi bemutató videója angolul beszél, az innen letölthető, Azonnali átírás nevet viselő program kitűnően érti – és írja! – a magyar nyelvet.

Röviden összefoglalva, a könnyen kezelhető, bár óriási háttérmunkával előállított program arra képes, hogy a telefon környezetében észlelt hangokat

azonnal, jelenidőben kiírja az okostelefon kijelzőjére.

A hangzó beszéd képi valósággá válik, s a fogyatékkal élők „hallani” kezdik általa a környezetüket.

https://www.android.com/static/videos/pages/live-transcribe/live-transcribe_720p.mp4

 

Az átírás több mint hetven nyelven és dialektusban, köztük magyarul működik. Támogatja a kétnyelvű használatot, gyors váltással a két nyelv között.

A másik fejlesztés, a letölthető Hangerősítő arra képes, hogy ha a nagyothalló személy fejhallgatót csatlakoztat az androidos okostelefonjához, az egyszerűen finomhangolható program

kiszűri a zajos környezet „fölösleges” hangjait

és felerősíti az emberi beszédet.

A fogyatékkal élők számára fontos hangok így tisztábbak és jobban hallhatók lesznek: a halk hangokat felerősítheti anélkül, hogy a nagy hangerejűeket túlságosan kiemelné.

Két egyszerű csúszka segítségével könnyedén testre szabhatók a hang javítására vonatkozó beállítások, és zajcsökkentést is lehet alkalmazni a zavaró környezeti hangok minimalizálása érdekében.

Külön piros pontot érdemel a Google azért, mert a két program tiszteletben tartva a magánéletet, nem tárolja a hangfelvételeket.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!