E-mail átverés

2020.06.30. 15:13

Rejtett webkamerás intim videóval zsarolják a magyar netezőket

Az elmúlt 24 órában tömegesen keresték fel magyar internetezők és cégek a Makay Kiberbiztonságot egy zsarolólevél miatt.

Forrás: Shutterstock

A levél küldője állítása szerint trójai vírussal fertőzte meg az áldozatok számítógépét és webkamerás felvételt készített róluk intim helyzetekben.

Akinek ez ismerős, egyáltalán nem téved, az ehhez hasonló zsarolási technikák egyáltalán nem újak – írja a Makay.net. Időről időre felbukkannak rosszindulatú e-mail kampányok az interneten, amiben rejtett kamerás (pontosabban kikapcsolt jelzőfényes webkamera) felvétellel zsarolják az internetezőket:

most viszont a szokásosnál jóval nagyobb számban vannak magyar érintettek.

Annyi rögtön kiderül, hogy a zsarolónak komoly nehézséget jelent a magyar nyelv használata:

Szia!

Hackerek vagyok, aki feltörte a készülék operációs rendszerét. Hozzáférhetek az Ön e-mail fiókjához!

Több hónapig figyelek téged. Tény, hogy egy webhelyen keresztül fertőzött meg egy kártevővel.

Ha nem ismeri ezt, elmagyarázom. A trójai vírus teljes hozzáférést biztosít a készülék operációs rendszeréhez. Ez azt jelenti, hogy mindent láthatok a képernyőn, kapcsolja be a fényképezőgépet és a mikrofont. De nem tudod róla.

Hozzáférhetem az összes kapcsolatodhoz és minden levelezéshez.

Miért nem fedezte fel a víruskereső a rosszindulatú programokat? Válasz: A rosszindulatú program az illesztőprogramot használja, 4 óránként frissítem aláírásait, hogy a víruskereső csendben legyen.

Készítettem egy videót, amely megmutatja, hogyan maszturbáltál a képernyő bal oldalán. A képernyő jobb oldalán látható a megtekintett videó. Egy egérkattintással elküldhetem ezt a videót az összes e-mail címemre és kapcsolatodra a szociális hálózatokon. Elérhetem az összes e-mail levelezést és üzenetküldőt is.

Ha ezt meg akarja akadályozni, helyezze át a 950EUR összeget a bitcoin címemre (ha nem tudod, hogyan kell ezt csinálni, írj a Google-nak: „Buy Bitcoin”).

A bitcoin címem (BTC Wallet): 1Pnh9rDRw3W7jEevRtkZX7bHsWTtacN9dW

Amint elküldi nekem a bitcoinokat, törlöm a videót. Soha többé nem hallasz engem. 50 órát (több mint 2 nap) adok neked. Van egy értesítésem, amely elolvassa ezt a levelet, és az időzítő akkor fog működni, amikor meglátja ezt a levelet.

A panasz benyújtása valahol nincs értelme, mert ezt az e-mailt nem lehet követni, mint a bitcoin címem. Nem hibázok.

Ha úgy találom, hogy megosztotta ezt az üzenetet valakivel, a videó azonnal el lesz osztva.

Üdvözlettel!

A támadók mindenkitől 950 eurót követelnek bitcoin formájában a zsarolólevélben megadott Bitcoin-tárcára, mely utóbbi minden levélben megegyezik, így egyértelmű, hogy tömegesen kiküldött körlevélről van szó.

A tárcaazonosító vizsgálata alapján a cikk publikálásáig senki sem fizetett. A levél 50 órás fizetési határidőt is említ, viszont ketten is jelezték, hogy már

napokkal a határidőn túl vannak és semmi sem történt, a zsarolók nem tettek közzé intim felvételeket,

pedig saját bevallásuk szerint rendelkezhettek volna ilyen felvétellel.

Ebből kifolyólag szinte biztos, hogy átverésről van szó, nincs senkiről semmilyen felvétel, a támadók csupán nagy számban küldték ki a levelet hatalmas e-mail listákra,

hátha valaki horogra akad, beijed és fizet.

Semmi baj, mindenki megnyugodhat? Nem egészen!

A legtöbb érdeklődő saját bevallása szerint semmilyen védelmi megoldást nem használ sem a számítógépén, sem az okostelefon és tablet készülékein – annak ellenére, hogy kétes forrásból származó tartalmakat is gyakran letöltenek akarva és akaratlanul egyaránt. Ebből kifolyólag eddig

csak a szerencséjükön múlt, hogy nem találták szembe magukat valós zsaroló támadással

kamerás felvétel vagy zsarolóvírus formájában.

Kulcsfontosságú, hogy legalább kártékony kód elleni (internet biztonsági) antivírus védelemmel lássuk el eszközeinket – és ne próbáljuk megúszni a dolgot mindenféle ingyenes, szinte kivétel nélkül bóvli kategóriába sorolható és/vagy ingyenessége miatt erősen korlátozott funkcionalitású szoftverrel.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!