Gyorsabb, mint vártuk

2021.02.22. 14:57

Palkovics: az 5G által fenntarthatóbb és környezetbarátabb a világ

Az 5G-technológia a zöld megoldások felé tereli a világot, és lehetővé teszi, hogy fenntarthatóbbá és környezetbarátabbá váljon.

Forrás: Shutterstock

Erről is beszélt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Huawei Technologies, a Mobil Világszövetség (GSMA) és a Fudan Egyetem által szervezett Connected for Shared Prosperity Fórumon. A The Paper által szervezett, részben élőben, részben interneten keresztül megtartott eseményen a miniszter több miniszter, illetve az ENSZ képviselőjének társaságában videólinken szólalt fel.

A világ ötven országából gyűltek össze nemzetközi szervezetek, hatóságok és kormányok képviselői,

hogy megvitassák a digitális technológiák fenntartható fejlődésben játszott szerepét és hatásait.

Huawei: konszenzusra kell jutni arról, hogy a technológia az emberi fejlődés motorja-e

A konferencia nyitóbeszédében Chen Lifang, a Huawei szenior alelnöke és igazgatósági tagja hangsúlyozta, hogy a vállalat elkötelezett az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak támogatásában és ezáltal egy zöldebb, innovatívabb világ építésében. Szerinte az ehhez vezető úton az első kihívás, hogy a világ konszenzusra jusson arról, hogy a technológia az emberi fejlődés motorja-e.

Chen Lifang
Fotó: Huawei

„A technológiai fejlesztések ma nemcsak felkapottak, hanem átpolitizáltak és olykor démonizálják is őket. Sokan a félelem és a bizalmatlanság miatt elvesztették a hitüket a technológia erejében. Pedig az 5G egy szabványosított technológia, amely segíti a hagyományos iparágak digitalizációját, és mindenki javát szolgálhatja. Ahhoz, hogy a társadalom javára fordíthassuk, elsőként tehát hinni kell a technológia erejében, másodszor pedig ténylegesen hatékonnyá kell tenni a technológia használatát” – mondta Chen Lifang.

Palkovics: támogatni kell az 5G fejlesztését a fenntarthatóság érdekében

Palkovics László online megtartott beszédében hangsúlyozta, hogy az 5G-technológiának számos olyan aspektusa van, amely a zöld megoldások felé irányítja a világot, és lehetővé teszi, hogy fenntarthatóbbá és környezetbarátabbá váljon. A miniszter elemzőket idézve kiemelte, hogy három fontos iparág csökkenti majd számottevően az energiafogyasztását az 5G-nek köszönhetően: az energiaipar, az egészségügy és a gyártóipar.

MTI
Fotó: Sóki Tamás

„Az 5G-t lehet úgy telepíteni, hogy védjük általa a környezetet és elősegítjük a hosszú távú fenntarthatóságot. Ezért ezekben a szektorokban támogatni kell az 5G fejlesztését, hogy hozzáadott értékként a fenntarthatóság terén is eredményeket érjünk el az 5G egyedülálló képességeinek köszönhetően” – mondta.

Palkovics László szerint az 5G az alábbi területeken idéz elő pozitív változásokat a környezetvédelem terén:

- Hozzájárulhat a CO2-kibocsátás csökkentéséhez azáltal, hogy nagyobb teret adva a távmunkának csökkennek az utazások, valamint hatékonyabbá válhatnak általa a szállítási rendszerek és ipari folyamatok.

- Olyan új funkciókat tesz lehetővé, amelyek felhasználhatók a környezeti veszélyek valós időben történő felismerésére és segítséget nyújtanak a természeti katasztrófa utáni helyreállítási erőfeszítésekben, mind az emberek, mind a bolygónk védelme érdekében.

- Segíti az ipart – a gyártástól a szállításon át a mezőgazdaságig – az automatizálás és a digitalizáció által lehetővé tett energia-, erőforrás- és anyaghatékonyság javításával.

- Támogatja a nagyvárosokban működő autonóm rendszereket azáltal, hogy valós idejű adatok állnak rendelkezésre az utcai világításról, intelligens, forgalomjelző rendszerek vannak az utakon, amelyek alacsonyabb károsanyag-kibocsátást eredményeznek.

- Az 5G-hálózatokhoz kapcsolódó szenzorok a mezőgazdaságban javítják a tápanyagellátás, az öntözés és a kártevők kezelésének hatékonyságát, ami egészségesebb élelmiszereket eredményez.

A digitális technológiák használata elősegítheti az éghajlatváltozás kezelését és a fenntartható fejlődés fellendülését, ugyanakkor bevételt generálhat, munkahelyeket teremthet és fellendítheti a gazdasági tevékenységet – hangsúlyozta Palkovics László. Hozzátette: Magyarország elkötelezett amellett, hogy digitális technológiák felhasználásával lépjen előre a fenntartható és zöld fejlődés terén, valamint az iránt, hogy az 5G fejlesztések egyik legfontosabb európai központjává váljon, és az 5G-t az elsők között vezesse be a világon. A magyar kormány számos olyan környezetvédelmi célokra összpontosító programot támogat, mint az elektromos járművek széles körű használata, fenntarthatóság, zéró emisszió, vagy a megújuló üzemanyagok fejlesztése.

Az 5G fejlődése minden várakozást felülmúlt

A Huawei Technologies szerint az 5G fejlődése minden várakozást felülmúlt az elmúlt egy évben. A felhasználók száma elérte a 200 milliót, és világszerte 800 ezer 5G-állomást építettek ki. Az általános felhasználói élmény több mint tízszeresére nőtt, és a belépőszintű 5G-terminálok már 350 dollár alatti áron is elérhetők. Kínában a 2020-ban leszállított okostelefonok több mint 68%-a 5G-képes volt.

Ma már több mint 200 5G-modul és ipari eszköz áll rendelkezésre, amelyek több mint 20 iparágban támogatják a technológiát, beleértve a gyártást, az egészségügyet, az oktatást és a logisztikát. Az 5G bevezetése Kínában a szénbányászatban, az acélgyártásban és a gyártásban biztonságosabbá, intelligensebbé és hatékonyabbá tette a termelést.

„Az 5G gyorsabban fejlődött, mint vártuk. Ezidáig több mint 140 kereskedelmi 5G-hálózatot telepítettek a világ 59 országában, melyeknek több mint 50 százalékát a Huawei eszközeinek felhasználásával építették ki. Az idei 2021-es év lesz az első olyan év, amikor az ipar tele lesz nagyszabású 5G-ipari alkalmazásokkal” – mondta Ryan Ding. A Huawei Üzleti hálózatfejlesztési részlegének igazgatója az MWC-n hangsúlyozta, az 5G már nem a korai felhasználóknak készült, hanem mindennapi életünket javítja.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!