A web hőskorából

2021.03.06. 06:00

Ősöreg hibákat használnak ki a kártevők

A legrégebbi, de máig is kihasznált sérülékenység még az ezredfordulón született.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kibertámadások során aktívan kihasznált sérülékenységek többsége több mint három éve ismert biztonsági hiba – derült ki az Edgescan nevű biztonsági vállalat kutatásából. A cég jelentése szerint a 2020-ban kihasznált sérülékenységek kétharmada (65 százaléka) több mint hároméves, míg egyharmadukat (32 százalék) 2015-nél korábban azonosították a biztonsági szakemberek.

A legrégebbi, máig aktívan kihasznált sérülékenységet 22 évvel ezelőtt fedezték fel, vagyis 1999-ben,

és a CVE-1999-0517-es számú hibáról van szó. A hiba az SNMP szabvánnyal kapcsolatos, segítségével a támadók átfogó információkat nyernek a hoszt számítógépről.

Az egészben az a szomorú, hogy ezekre a biztonsági hibákra rég kiadtak frissítéseket a gyártók.

A vállalatok azzal tudnak védekezni legjobban a kibertámadások ellen, ha rendszeresen frissítik rendszereiket. A kutatás szerint azonban egy átlagos vállalatnak 84 napra van szüksége, hogy ezeket a biztonsági frissítéseket telepítse.

A legkevésbé biztonságos keretrendszer a PHP, ami a tavaly megtalált kritikus kockázatok közel negyedéért (22,7 százalék) felel. Az összes kritikus kockázat egytizede lejárt gyártói támogatású, nem frissített vagy idejétmúlt rendszerekhez köthető.

Vállalati felhasználók a G Data Patch Management szoftvert kiegészítő modulként érhetik el. Ez a modul lehetővé teszi a különböző szoftvergyártóktól származó hibajavítások egyszerű beszerzését és telepítését.

A hibajavítások kezelése a patchek rendkívül széles gyűjteményén, és annak folyamatos frissítésén alapul. A patchek az olyan ismert szoftvercégektől származnak, mint a Microsoft, az Adobe és az Oracle, és mindet ellenőrizték, mielőtt bekerültek a G Data gyűjteményébe.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!