Tippek-trükkök

2020.05.03. 06:00

Okosvilágítással lehet távollétünkben megtéveszteni a betörőket

A programozható időzítéssel felkapcsolódó lámpafény távol tartja otthonoktól a betolakodókat.

Forrás: Shutterstock

Persze az okosvilágításnak számos más előnye is van – az ingatlanbazar.hu ezeket gyűjtötte össze.

Hétköznapokra is jól jön

Mobilos appokkal, vezeték nélküli távirányítókkal, programozható mozgásérzékelőkkel, okoshangszórókkal vezérelhető lámpák, lámparendszerek bel- és kültéri alkalmazását nevezik okosvilágítási rendszereknek. A LED technikának köszönhetően otthonunkban és kertünkben olyan egyedi megoldásokat vethetünk be, amelyek az egész család kikapcsolódását teszik lehetővé.

Akár számítógépes játékokkal, filmekkel valós időben szinkronizáló fényeket és árnyalatokat hangolhatunk össze a fényforrásokkal, a világítás ereje, a színek váltakozásának ritmusa pedig zenére változhat. Így a dj pultot – és magát a dj-t is – megspórolhatjuk a partiról, ahol a dizájnért az okos égővel működő LED lámpák gondoskodnak.

Luxus egy gombnyomásra

Akár egyetlen távirányító vezérelheti a lakás teljes mechanikai rendszerét: gombnyomásra a redőnyt, a lámpákat, sőt, előzetes beállítások után a zenét is elindíthatjuk vele. Házon kívül is működik az okosvilágítás: a vízálló, gyengeárammal működő kerti lámpák fénye és színváltozásának üteme zenére vált – ehhez elég egy Windows alapú laptop vagy tablet, a vezérlés rádióalapú.

Sőt, ha égve felejtettünk valamit, még az irodai számitógépről is lekapcsolhatjuk az otthoni lámpákat.

Okos praktikák a házban

Az okos rendszer kiépítésekor figyelembe lehet venni, hogy léteznek olyan vezérlők, melyekkel nemcsak a nagy gyártók lámpái, hanem például egyszerű E27 LED fényforrások vagy LED szalagok is beilleszthetők az okosvilágítási rendszerbe.

Biztosan nem marad felkapcsolva a villany a konyhában, ha a beépített mozgásérzékelőnek köszönhetően a munkafénynek használt LED világítás 2 perc után lekapcsol, de a programozható időzítésnek hála, akkor is felkapcsolódhatnak a lámpák, ha nem vagyunk otthon. Az éjszakai automata „botorkáló” folyosói fény, a hálószobai hangulat, a nappaliban zajló, meghitt esti beszélgetésekhez rendelt fények kellemes és kényelmesek.

A hagyományosból is lehet okos

Jó hír, hogy a meglévő csillárokat is lehet „okosítani”. Nem feltétlenül kell megvenni kész gyári megoldásokat, hanem a meglevő mennyezeti, vagy fali lámpánkból is varázsolhatunk bárhonnan vezérelhető okosvilágítást a cserélhető E27, E14 vagy GU10 foglalatú LED fényforrásokkal

Az egyszerűen szabályozhatótól a bármilyen fehér vagy színes fényt előállító okoségő a modern világítás kulcsa. Az ilyen termékekre a gyártók 2-5 év garanciát adnak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!