Járvány

2020.03.26. 18:07

Ne hagyja átverni magát hamisított klorokinnal!

Hamisított klorokint és egyéb veszélyes gyógyszereket árulnak a neten.

Forrás: Shutterstock

A könnyű pénzszerzés bűvöletében, az interneten kezdtek el különböző antibiotikumokat, oltásokat és klorokint is árulni gyógyszerhamisító bűnbandák Európa-szerte. Az Europol nyomozói csak márciusban 37 különböző csoportot számoltak fel és 2500 internetes linket blokkoltak.

Szinte az egész világ abban reménykedik, hogy

a malária megelőzésére és kezelésére használt gyógyszer, a klorokin, hatásos lehet a koronavírus ellen is.

A WHO szerint 10 országban kezdték el a gyógyszer tesztelését, hogy elegendően sok eset tanulságait lehessen összegezni.

Franciaországban a mediterrán fertőzések marseille-i egyetemi kórháza nyilvánossá tette az adagolást. A kísérleti kezelés során a klorokint, hidroxiklorokin formájában alkalmazzák, emellett a fertőzötteknek adnak azitromicint is. Súlyos tüdőgyulladás esetén pedig széles spektrumú antibiotikumokat is alkalmaznak. Ez azért nagyon fontos, mert világosan látszik, hogy még az eredeti klorokin sem elég önmagában a terápiára, azt társítani kell más gyógyszerekkel és csakis kórházi, ellenőrzött körülmények között szedhető. Az első eredmények körülbelül két hét múlva várhatóak – írja hírösszefoglalójában a V4NA hírügynökség.

A világsajtóban sok orvos is arra figyelmeztetett, hogy

senki ne próbáljon meg otthoni körülmények között saját magával kísérletezni.

Abból pedig még nagyobb baj lehet, amire az Europol hívta fel a figyelmet. Március eleje óta, egy 90 országot átfogó rendőri művelet során 4,4 millió hamisított gyógyszert foglaltak le, 37 bűnöző csoportot göngyölítettek fel és 121 embert tartóztattak le.

Ezen kívül 2500 internetes linket blokkoltak, amelyek olyan állítólagos gyógyszerekhez vezettek amelyekről a terjesztőik azt állították, hogy alkalmasak a Covid-19 tüdőbetegség kezelésére. A hamisított gyógyszerek között voltak „oltások”, antibiotikumok és volt klorokin is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!