Ember a vörös bolygón

2020.10.20. 15:27

Musk megüzente: négy év múlva a Marsra megyünk

A SpaceX amerikai magánűrvállalat első Starship hajója a vörös bolygóra repülhet.

Forrás: Shutterstock

A legjobb úton halad, „már szinte készen áll” a cége, hogy a hatalmas Starship rakétájukkal négy év múlva emberi személyzettel a Marsra induljon – jelentette ki Elon Musk, a SpaceX alapítója és vezérigazgatója a Mars Society virtuális konferencián.

Robert Zubrinnal, a Mars Society alapítójával folytatott megbeszélésen azt mondta, hogy a legközelebbi időablakban startol a misszió.

Az időablak, amire Musk hivatkozott, olyan ideális helyzetét jelenti a Föld és a Mars bolygónak, amikor érdemes vállalkozni a küldetésre.

Dance of Mars and Earth around the Sun pic.twitter.com/MNwSDvKQIL

Ilyen időablak 26 havonta áll rendelkezésre. Ezért indította el űrszondáit a Marsra szinte egyidőben a NASA, Kína és az Egyesült Arab Emírségek ez év júliusában. A következő ablak 2022-ben nyílik meg, Musk a 2024-es startot látja megvalósíthatónak.

A Vörös Bolygóra újrafelhasználható rakéta megy: jelenleg még javában fejlesztik a Starship hajót a cég dél-texasi létesítményében.

Úgy tervezik, hogy a Starship-et a 2022-től kezdődő Hold-küldetésekre, valamint Föld körüli utakra is felhasználják.

Musk már régen állítja, hogy

„az embereknek állandó és önfenntartó jelenlétet kell létrehozniuk a Marson, (…) arra az esetre, ha a Föld bolygót lakhatatlanná tenné valami atomháború vagy más katasztrófa.”

Ezen az utazáson még nem szándékoznak marsi bázist építeni, egyelőre el kell jutni a bolygóra és sikeresen vissza is térni onnan.

Ha Musk előrejelzései megalapozottaknak bizonyulnak – ambiciózus személyiségéből adódóan néha túlzottan bizakodó tud lenni –, akkor a SpaceX első Mars-küldetése abban az évben indul, amikor a NASA űrhajósai visszatérnek a Holdra az Artemis program keretében.

A SpaceX azt is tervezi, hogy 2023-ban már Hold körüli csillaghajó-küldetésen röptet űrturistákat.

Musk vállalkozása még 2016-ban mutatta be a Starship terveit.

Az űrhajó egy 50 méter magas monstrum, melynek felső fázisát Starship-nek, az alsót Super Heavy-nek, együtt röviden Starshipnek hívják: mindkét része újrafelhasználható lesz.

Idén két prototípus próbarepülést indítottak SN5 és SN6 néven a texasi Boca Chica területéről, amelyek 150 méteres magasságot értek el. A SpaceX most az újabb, SN8-nak nevezett Starship prototípust készíti elő 20 kilométeres próbarepülésre.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!