A mocskos tucat listáján

2019.02.04. 18:07

Miért az Amazon tulajdonosa a világ leggazdagabb embere?

Az egyik meghatározó ok a felsorolhatatlanul sok közül talán Jeff Bezos könyörtelen következetessége lehet.

(FILES) In this file photo taken on September 19, 2018 Amazon and Blue Origin founder Jeff Bezos provides the keynote address at the Air Force Association's Annual Air, Space & Cyber Conference in Oxen Hill, Maryland. - Amazon on January 31, 2019 reported its profit in the past quarter surged on strong holiday retail sales and its soaring cloud computing business.The US tech giant said profit jumped 63 percent from a year ago to $3.0 billion in the fourth quarter as revenues increased 20 percent to $72.4 billion.The results reflected growth in Amazon's ever-expanding online retail operations as well as its large cloud computing division known as Amazon Web Services.Chief executive Jeff Bezos highlighted the role of Amazon's digital assistant Alexa as the company moves into infusing artificial intelligence into its smart speakers and other devices in a race for dominance in the "internet of things" market. (Photo by Jim WATSON / AFP)

Bezos 1995-ben alapította Seattle egyik külvárosából az Amazont, kis online könyvkereskedésként, mivel felfigyelt rá, hogy a könyv (volt akkor) az internet egyik legkelendőbb árucikke.

Aztán bővítette a tevékenységét, megcsinálta a máig legjobb e-olvasót, a Kindle-t, kiépítette az egyik iparági vezető számítástechnikai cégét, időben felfigyelt az okoshangszóró-piacra, és az egyik piacvezető terméket készíti.

Bevételének a nagy részét állandóan visszaforgatja a vállalataiba.

A Statista most készült grafikonja milliárd dollárban mutatja az Amazon teljes jövedelmének (fekete), és a nettó jövedelmének, azaz nyereségének (narancs) alakulását.

Infographic: Amazon's Impressive Long-Term Growth | Statista

Elemzők az exponenciális gyarapodást elsősorban azzal magyarázzák, hogy a cégmonstrum a bevételeket folyamatosan visszaforgatta.

Mégis, az elmúlt tizenkét hónapban még az ötletekben gazdag Bezos sem tudta mibe fektetni a megháromszorozódott nyereséget.

Jeff Bezos
(MTI/EPA/Clemens Bilan)

Nem mintha valamikor is aggályokat táplált volna magában a pénzcsinálással kapcsolatban: gátlástalan munkáltató hírében áll, nem szeret adót fizetni, rosszul fizetett beosztottjaiból kitapossa a teljesítményt, s rémes munkakörülmények között tartja őket.

Egy amerikai munkavállalói érdekképviseleti szervezet a „mocskos tucat” vállalati lista egyikeként emlegette az Amazont abból az alkalomból, hogy raktáráruházában hét dolgozó halt meg a rossz munkakörülmények miatt.

Jeff Bezos vagyona 2017 decemberében érte el a 99,6 milliárd dollárt. Ezzel első lett a világ leggazdagabb embereinek listáján, megelőzve Bill Gatest.

Borítóképen: Jeff Bezos (AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!