Képesek lájkolni, megosztani

2019.02.10. 06:00

Megint beavatkoznak a politikába robot közösségi-fiókokkal

Ezúttal automatizált Twitter- és Facebook-fiókok révén terjesztenek álhíreket Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök riválisairól.

Kép: Shutterstock

A The Times of Israel című angol nyelvű honlap tudósítása szerint az elmúlt héten megszaporodtak az Izrael Ereje párt vezetőjének, Beni Ganznak a lejáratását célzó hamis hírek.

Viszont a botok eközben Netanjahuról kedvező információkat terjesztenek, írja az MTI.

A botok felügyelet nélküli működésre tervezett számítógépes programok

Ezek adott esetben valódi emberek internetes fiókjaihoz hasonlítanak, és hirtelen nagy számban jelennek meg bizonyos célpontok támogatására vagy támadására, máskor álhírek terjesztésére személyek, kormányok, médiaszervezetek vagy más közintézmények ellen, hogy bizalmatlanságot vagy feszültséget keltsenek.

Valóságosan létező emberek életrajzai és képei mögé rejtőznek, és képzetlen szemmel rendkívül nehéz felismerni őket.

Képesek befolyásolni egy szavazás eredményét

Mivel hatalmas számban tudnak egyszerre támadni, védelmükbe venni, megosztani vagy lájkolni bizonyos tartalmakat, képesek felerősíteni üzeneteket, és meggyőzni a szavazókat, mert az emberek nagyobb valószínűséggel adnak hitelt egy olyan üzenetnek, amelyet látszólag több száz vagy több ezer másik ember elfogad.

Az automatizált fiókokkal és egyéb internetes eszközökkel – különösen a Facebook felhasználásával – történő álhírterjesztés először akkor került a figyelem középpontjába, amikor Oroszországot megvádolták, hogy beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányba.

Ezt a vádat az oroszok tagadják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!