Vörös bolygó

2020.10.28. 18:00

Még júliusban indult, félúton tart a Mars felé

Az amerikai űrkutatási hivatal marsjárója a Perseverance, vagyis az Állhatatosság.

Forrás: Shutterstock

A NASA keddi közlése szerint már 235 millió kilométert tett meg a marsjáró júliusi kilövése óta és még ugyanennyit fog megtenni, amíg

a tervek szerint február 18-án elérkezik a Mars légkörébe.

I’m officially halfway to the Red Planet. Since launch, I’ve logged 146 million miles (235 million km), and have the same to go. System checkouts are going well as I barrel toward my date with Mars: Feb 18, 2021. https://t.co/uA1s8gd4ce " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#CountdownToMars pic.twitter.com/nCISUVjCUi

— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">October 27, 2020

Bár úgy gondolom, nem lesz egyszerű, különösen úgy, hogy legtöbbünk otthonról dolgozik, azért hatalmas mérföldkőről van szó – mondta Julie Kangas, a NASA irányítója.

A szakértő hozzátette, hogy bár a Marshoz való eljutáshoz szükséges távolság felét tette meg,

a marsjáró légvonalban nem félúton van: a Föld 42,7 millió kilométerre van „mögötte”, míg a Mars 17,9 millió kilométerre van „előtte”.

NASA

Jelenleg a Perseverance és a Föld közötti jelátvitelhez 2 perc 22 másodpercnyi időre van szükség, a landoláskor 11,5 perc lesz a jel útja a marsjáró és a földi irányítás között – olvasható a NASA honlapján.

Perseverance (alatta, előtte az Ingenuity)
Fotó: NASA

Az új generációs robot marsjáró kisebb autó méretű, arra tervezték, hogy ősi mikrobiális élet jelei után kutasson a vörös bolygón, tanulmányozza klímáját és földrajzát, kőzet- és talajmintákat gyűjtsön és utat nyisson a bolygó felfedezése előtt az emberek számára.

Az 1040 kilogrammos marsjáró a Jezero nevű 250 méter mély kráter alján fog landolni, amely 3,5 milliárd évvel ezelőtt még tóként hullámzott a bolygó felszínén. A robot egy teljes marsi évet – 687 földi napot – fog eltölteni a Marson.

A Perseverance kíséretében az Ingenuity nevű kísérleti Mars-helikopter is a bolygóra érkezik, amely tesztrepüléseket fog végezni. Ha a napenergiával hajtott, 2 kilogramm súlyú helikopter túléli a hideg marsi éjszakákat, az azt jelenti, hogy a jövőbeli missziókat ki lehet bővíteni levegőből végzett vizsgálatokkal.

NASA

Az Ingenuity lehet az első eszköz, amely idegen bolygón repül.

A tervek szerint a NASA 2024-re asztronautákkal érkezik a Marsra, megkezdve az első emberi legénységgel operáló missziót a vörös bolygón.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!