Ország-világ

2020.09.27. 08:43

Már több mint 75 ezren használják a VírusRadar alkalmazást

Az ilyen applikációk Európa számos országában bizonyították, hogy rendkívül hasznosak a kontaktok beazonosításában és életeket menthetnek a járvány második szakaszában – mondta Solymár Károly Balázs. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára hozzátette, a VírusRadar letöltőinek száma óta több mint kétszeresére nőtt, már a 75 ezret is meghaladja.

20200915 Szombathely A VírusRadar nevű applikáció a koronavírus-fertőzöttek kontaktkutatását segíti. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Forrás: Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Az önkéntesen letölthető alkalmazás célja a kontaktkutatás segítése, ugyanis a fertőzöttek sokszor nem emlékeznek pontosan, kikkel találkoztak, vagy nem ismerik azokat, az alkalmazás viszont képes őket is azonosítani. Az ITM 25 kutatási projektet indított a vírus terjedésének megakadályozásáért, ennek egyik eleme a VírusRadar applikáció– tette hozzá Solymár Károly Balázs.

Az innovatív alkalmazás a mobiltelefonok rádiójeles, bluetooth-kapcsolatát felhasználva, a háttérben folyamatosan futva rögzíti azoknak a készülékek egyedi, titkosított azonosítóit, amelyek legalább negyed órán át, kétméteres közelségben vannak.

A fertőzöttség fennállása esetén a felhasználó eldöntheti, megosztja-e a járványügyi szakemberekkel a telefon által rögzített adatokat.

A beérkező adatokat a Kormányzati Informatikai és Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szerverein tárolják, és hozzáférése kizárólag az erre a célra kialakított lekérdező felületen keresztül a kontaktkutatást végző szakembereknek van. A központi szerveren csak a felhasználók telefonszámát és a hozzájuk rendelt, álnevesített azonosítót tárolják, amihez csak szükség esetén, csak a járványügyi szakemberek férhetnek hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!