Lezárták a vizsgálatot

2021.04.16. 13:17

Kiderült, mi volt a baj a Progreszsz teherűrhajó dokkolásakor

Még februárban az orosz rakéta automata üzemmódban csatlakozni próbált a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Szojuz hordozórakéta védőpajzsának készítéséhez használt rossz minőségű gyanta miatt adódtak dokkolási problémák – közölte pénteken a Ria Novosztyi orosz űripari forrásokra hivatkozva.

Az illetékes úgy fogalmazott, hogy a Szojuz orrában elhelyezett kamerák kimerítő képet adnak arról, ami történt. Az esetet vizsgáló bizottság tisztázta, hogy

a pajzs gyártásakor egy külső beszállító által készített, instabil gyantát használtak.

The low-quality resin used for inner sizing of the Soyuz rocket fairings led to the damage of antennas and elements of the Kurs system of the " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#ProgressMS16 cargo spacecraft, said the source. This was clearly seen on the rocketcams mounted on the fairing. https://t.co/4v4TG4jnWX pic.twitter.com/GlLWKygZ0p

— Katya Pavlushchenko (@katlinegrey) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">April 16, 2021

Ezt a gyantát viszik fel a teherűrhajót felbocsátáskor védő pajzs belső felületére. De nemcsak a Progreszsz felbocsátásakor használták ezt az anyagot, hanem más automata űreszközökhöz is.

Szigorították a minőségi ellenőrzést, és a már elkészült burkolatokon kiegészítő munkálatokat végeztek, és az újakon pedig módosítják ezt a „szerkezeti sajátosságot”.

A Progreszsz MSZ-16 teherűrhajót február 17-én bocsátották fel a Szojuz hordozórakétával, de nem tudták automata üzemmódban csatlakoztatni az űrállomáshoz, mert amikor húszméteres távolságra volt tőle, érkezési tengelye eltért a dokkolási tengelytől.

Emiatt Szergej Rizskov orosz asztronauta kézi vezérléssel hajtotta végre a műveletet.

Aborted Progress MS-16 docking. Abort at 20 meters from docking. Sergey Ryzhikov is now in control with TORU. They are backing away and may try docking again very shortly or send Progress on a safe trajectory away from the ISS. pic.twitter.com/1ClbSflgtJ

Akkoriban orosz hírügynökségek űripari forrásokra hivatkozva közölték: az okozhatta a bajt, hogy felbocsátáskor a teherűrhajót körülvevő, két részből álló védőpajzs leválásakor a Kursz dokkolórendszer antennája és elemei megsérültek. Az amerikai űrkutatási hivatal által később közzétett fényképen jól látható a horpadás az antenna perselyén, és még egy sérülés a berendezés fém felületén.

A teherűrhajó 600 kilogramm üzemanyagot, 420 liter ivóvizet, levegőt, 40,5 kilogramm cseppfolyósított nitrogént, élelmiszert, különböző műszereket és kísérletekhez szükséges eszközöket szállított az ISS-re.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!