Védjük magunkat

2020.03.19. 17:36

Ki kukucskál a lakásunkba a bébikamerán keresztül?

Nem lehet elégszer ismételni, hogy még az oly ártatlannak tűnő okoskamerák és bébi monitorok vásárlása után is változtassunk a gyári beállításaikon.

Forrás: Shutterstock

Megesett, hogy a védelem nélkül interneten lógó webkamerákat egy erre szakosodott oldalon gyűjtötték össze, ahol magyar kisvállalatokat vagy üzleteket is megfigyelhettünk. A BBC riporterei egy olyan idős házaspárról készítettek filmet, akiknek okoskameráit többezren kísérték figyelemmel az idők során, amíg rájöttek, hogy azok nem védettek.

A Brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ arra figyelmeztet, hogy alapbeállítások helyett használjunk kicsit bonyolultabb jelszavakat, netán jelmondatokat – ez utóbbiakat könnyebben megjegyezzük, és biztonságosabbak is, mint a rövidebb jelszavak.

Az okoskamerák és bébi monitorok mindennapjaink megszokott eszközeivé válnak. Ha nem változtatunk az eszközök alapbeállításain, akkor nemcsak mi, hanem az egész világ követheti, mi történik a gyermekünkkel vagy az otthonukban. Ezért a Nemzeti Kiberbiztonsági Központ technikai vezetője, dr. Ian Levy azt tanácsolta a fogyasztóknak, hogy az eszközök megvásárlása után rögtön változtassuk meg az alapbeállításokat – számol be a BBC News cikke alapján a G Data.

Három lépést kell tennünk az eszközeink biztonságáért:

1. Változtassuk meg az alapjelszót, mely nagyon gyakran 0000 vagy admin, vagy ha egyik sem, akkor meg könnyen kikereshető egy netes adatbázisból.

2. Az eszközök szoftveréhez mindig telepítsük a legújabb biztonsági frissítéseket.

3. Kapcsoljuk ki az eszköz távoli elérési lehetőségét, ha ezt a funkciót sohasem használjuk vagy nincs rá szükségünk.

Sajnos az okos eszközök gyártói gyakran ellenérdekeltek a magas biztonsági megoldások beépítésében, mert az gyakran kényelmetlen, vagy költséges a felhasználóknak. Így nem csoda, hogy például a britek már gondolkoznak azon, hogy törvényben követeljenek bizonyos adatvédelmi minimumot az eszközök gyártóitól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!