Mennyi az annyi

2019.01.15. 18:19

Jönnek az elektromos autók? És tényleg?

Hihetetlen bizakodás veszi körül az elektromos autókat. A Statista megnézte, hol is tartanak valójában.

Forrás: Shutterstock

A Tesla úgynevezett „tömegpiaci” változata, a Model 3 (átszámítva a dollárt alaphangon 12 millió forint az USA-ban, Európában 18 millió Ft) kibocsátásával az elektromos járművek eladása az Egyesült Államokban 2018-ban 81 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

Lenyűgöző százalékos arány, de abszolút értékben alig érzékelhető.

Az InsideEVs, az elektromos autózás haladását nyomon követő portál szerint az elmúlt évben az USA-ban összesen 361 ezer 307 elektromos jármű volt. 2017-es számuk tavaly 199 ezer 826-tal nőtt.

Ez tényleg nagy ugrás, de még mindig nem elég ahhoz, hogy az elektromos autókat tömegesen elfogadottnak vehessük.

Valójában az úttörőnek számító amerikai utakon 2018-ban értékesített 17,2 millió jármű mindössze 2,1 százaléka volt elektromos.

Infographic: Electric Mobility Has a Long Way to Go | Statista

Trump elnök nemrég „újabb adócsökkentésként” ünnepelte az alacsony gázárakat. Figyelembe véve, hogy elismerte, az OPEC-nek azt mondta, „engedi, jöjjön a sok olaj és benzin”, pillanatnyilag kevéssé áll a zászló az elektromos mobilitásnak.

Drukkolunk a Teslának és vetélytársainak, hiszen csúcstechnológiát, ráadásul zöldet gyártanak, de a kilátásaik sajnos nem olyan kedvezőek, mint azt a korszerű technika rajongói remélnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!