ez a jövőnk?

2021.06.06. 13:59

Harmadik szem mentheti meg a séta közben mobilozókat

Pittyeg az akadályok érzékelésekor a szatirikus találmány.

Young people walking on street near publicity area concentrated on technology spending time online, male and female hipsters strolling with smartphones addicted to social networks and digital devices

Forrás: Shutterstock

Fotó: GaudiLab

Komoly veszélyt jelentenek magukra és másokra a séta közben a mobiljaikat elmerülten nyomkodók, a meggondolatlan szelfizés mellett ebből is rendszeresen származnak balesetek. Az érintetteket gyakran nem lehet meggyőzni a rossz szokásukkal való felhagyásról, így egy dél-koreai tervező készített nekik egy homlokra felerősíthető kütyüt, ami figyelmezteti őket az előttük lévő akadályokra – írja az Origo.

A Paeng Min-wook által csak harmadik szemnek titulált kütyü kifejezetten egyszerűen működik: giroszkóp segítségével érzékeli a fej dőlésszögét, ha pedig ez alapján mobilnyomogatást gyanít, akkor bekapcsol egy ultrahangos távolságérzékelőt, ami figyeli a távolságot a szenzor és az előtte lévő objektumok között. A kütyü pittyegni kezd, ha valaki vagy valami két méternél közelebb kerül a viselőjéhez, ezzel figyelmeztetve őt az előtte lévő akadályra.

Paeng szerint a kütyü egész jól működik a gyakorlatban, ám elsősorban szatírának szánja. „Így néz ki az emberiség háromszemű jövője. Mivel nem tudjuk levenni a tekintetünket az okostelefonjainkról, így a jövőben szükség lesz az extra szemre” – kommentálta a találmányát.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!