Az évszázad bűnténye

2020.10.10. 16:09

Éveken át lopta a nyomtatópatronokat, hobbijára költötte az így szerzett pénzt

Több mint egy évtizedig nem tűnt fel senkinek a lopás.

Forrás: Shutterstock

Elképesztő bűncselekményt lepleztek le az Egyesült Államokban, melynek főszereplője egy gamer könyvtáros és rengeteg nyomtatópatron. A lopással megvádolt alkalmazott 2007 és 2019 között 1,3 millió dollár, nagyjából 350 millió forint értékben tulajdonított el festékpatronokat, amik beszerzésével megbízták írja az esport1.hu.

A férfi feladata többek között az volt, hogy a nyomtatókba folyamatosan rendeljen alkatrészeket, amihez megkapta a megfelelő anyagi és technikai támogatást. Tizenkét év alatt 1,5 millió dollárért rendelte meg a patronokat, amelyekből csak 150 ezer dollárnyi volt az, ami ténylegesen a könyvtárban felhasználására került. A többit hazavitte a garázsába, majd lepasszolta ezeket egy viszonteladónak. Ezekről a tranzakciókról nem készültek átvételi elismervények, ezért nem lehet megbecsülni, hogy pontosan mekkora profitot termelt az alkalmazott számára a patronok ellopása. Ami biztos, hogy a hatalmas összegből 18 ezer dollárt elköltött VR headsetekre, drónokra, videójátékokra és egyéb kütyükre, amelyekkel szórakoztatta magát.

2019 márciusában kezdték el a hatóságok felgöngyölíteni a lopást, amelynek bizonyítékait nem kellett sokáig keresni. Videófelvételeken látszódott, ahogy a saját autójába cipeli a nyomtatópatronos dobozokat az elkövető, de dokumentumok tucatjai is sorakoznak ellene.

Hogy miért nem tűnt fel senkinek a 12 év során, hogy közel tízszer annyit költ az austini könyvtár nyomtatópatronokra? Ezt majd kiderítik az illetékes személyek.

Borítóképünk: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!