Veszélyes játékok

2019.09.11. 06:00

Elaludt a Tesla sofőrje, a kocsi meg lehajtott az autópályáról (videó)

Vasárnap készült a felvétel, melyen jól látható, hogy Massachusetts környékén egy Tesla vezetője jó tempóval haladva bebólintott.

Mint kiderült, a helyi WHDH TV News 7 Boston videófelvétellel is rendelkezik az esetről.

Az NBC által is közzétett felvételen láthatóan elaludt a Tesla vezetőülésén helyet foglaló személy.

Nem ez az első alkalom

Júniusban a Los Angeles-i NBC4 számolt be róla, hogy aludtak a volán mögött, míg a Tesla autopilóta üzemmódban haladt.

A holland rendőrség a minap tartóztatott le egy másik sofőrt, akit szintén álomba ringatott a vezetés. Márciusban került a Twitterre az alábbi videó, amin hátra dőlve pihen a tulajdonos.

Dude is straight snoozing going 75mph on the interstate, letting his " target="_blank" rel="noopener">@Tesla do the work. pic.twitter.com/RQD2LBSnGh

A Tesla autóin ugyan be lehet kapcsolni a rendkívül fejlett automata vezetést, ami a sávon belül tartózkodó járművek kormányzását, fékezését és gyorsítását elvégzi a sofőr helyett, de az üzemmód továbbra is aktív vezetői felügyeletre kötelezi a vezetőket.

A gyártó persze hárít

A Tesla nyilatkozatott tett közzé:

„Ezen videók közül sok veszélyes csínynek vagy átverésnek tűnik. A sofőr-megfigyelő rendszerünk többször emlékezteti a vezetőket, hogy maradjanak ébren és figyeljék az utat.

Az autó rendszere letiltja az automata pilóta használatát, ha a vezetők a figyelmeztető jelzéseket figyelmen kívül hagyják. Autópályán a járművezetők általában 30 másodpercenként vagy annál gyakrabban emlékeztetőket kapnak, ha a rendszer nem érzékel kezet a kormányon.”

Jó oka van a Teslának elhatárolni magát a vagánykodásoktól, mert biztonságos autója évek alatt több balesetbe is keveredett emberi mulasztás miatt.

Mindenesetre hamarosan megszokhatunk az utakon egy rendhagyó látványt.

Borítókép forrása: Sunbeam Television/7 News Boston

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!