Árulkodó jelek

2019.07.26. 07:20

Bluetooth-os készüléke van? Akár állandóan követhetik

A kommunikációs protokoll egyik most felfedezett sérülékenysége miatt folyamatosan a nyomában lehet járni a technológiát használó eszköznek.

Ezúttal éppenséggel nem az Android eszközök, hanem a biztonságára kényes almás gyártó iOS okostelefonjai, valamint a Windows 10-et futtató Microsoft tabletek és laptopok érintettek. A problémát a bostoni egyetem kutatói, David Starobinski és Johannes Becker ismertették.

Az érintett Bluetooth eszközök véletlenszerű MAC címeket használnak, mikor jelenlétüket szétkürtölik a világba, annak érdekében, hogy a hosszú távú nyomon követést megakadályozzák, számol be a G Data.

Mint kiderült azonban, a csapat szerint ezt a véletlenszerűséget egy hiba miatt meg lehet kerülni, és

így állandóan követni lehet egy adott eszközt.

Ehhez a szakemberek írtak egy algoritmust, mely követte és naplózta a Bluetooth címeket, majd ennek az információnak az elemzésével olyan adatstruktúrához jutottak, mely az eszköz azonosságát tárta fel előttük.

Ezúttal az Android a jobb

Az Android operációs rendszer azért immunis az efféle sérülékenységre, mert a másik két operációs rendszertől eltérően nem küld ki folyamatosan magáról üzeneteket, hogy hol található, hanem a közeli Bluetooth eszközök üzeneteit keresi folytonosan.

A Bluetooth népszerű, rövid hatótávolságú kommunikációs protokoll, becslések szerint 2019-ben 4,2 milliárd eszköz, 2022-re 5,2 milliárd eszköz használja.

A ZDNet megkeresésére azóta reagáltak a gyártók, és hamarosan javítják a hibát.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!