Járvány

2020.04.07. 06:00

Bill Gates már öt éve megjósolta a járványt

Elérhető a Youtube-on, ráadásul magyar felirattal is meg lehet tekinteni.

Forrás: Shutterstock

Még 2015 április 3-án tartott előadást Gates a TED-en. A TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) sorozatát a non-profit Sapling Foundation rendezi.

Egyébként is érdemes követni a TED-en a gyakran magyarul szintén közzétett, fontos és érdekes emberek által előadott, pár perces, szellemes videókat. A szervezők jelszava: „ideas worth spreading”, azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni.

Egy ilyen, alább megnézhető TED előadáson Bill Gates, a világ leggazdagabb emberéből filantróppá vált milliárdos

öt éve beszélt arról, hogy ez a járvány be fog következni és hogy pusztítóbb lesz a nukleáris háborúnál.

(Ha a videó nem magyar felirattal indulna el, kattintsunk a jobb alsó sarokban található feliratikonra és ott kiválaszthatjuk a nyelvet.)

Vírus fog tízmilliónál több embert elpusztítani – jósolta öt éve.

Bill Gates elkötelezett a járványok elleni harc mellett: a feleségével együtt létrehozott Bill és Melinda Gates Alapítvány a vakcinák fejlesztésének egyik legfontosabb pénzügyi támogatója. Hatalmas erőfeszítéseket tesznek, hogy az egészségügyi lehetőségeket kiterjesszék szerte a világon, a fejlődő országok számára is.

Persze célpontja lett az ostobaság zászlóvivőinek, a rémhírterjesztőknek: az egyik bizarr elmélet szerint ő maga hozatta létre a vírust.

Gates az előadásában – amit most újra felfedeztek a TED archívumában – még 2015-ben megjósolta, hogy súlyos világjárvány következhet be, és ezt időben meg lehet akadályozni, ha az emberiség arra figyel, amire kell. Szerinte, mondta a videóban, annyi pénzt és figyelmet fektettünk a nukleáris elrettentésre, hogy

megfeledkeztünk egy legalább olyan szörnyű fenyegetésről, ami az emberiség előtt áll. A járványról.

Az Ebola tanulságaiból kellene tanulni, hogy miként kezeljük a világjárványt – fogalmazott.

Azt mondta a TED videóban, hogy a legjobb módszer a globális járványok megelőzésére és felkészülésre, ha mielőbb elsődlegességet kap a tudományos munka és vakcinákhoz minél több ember fér hozzá.

Nem készült fel a világ. De van mód, írja egy friss cikkében ma Gates, hogy képesek legyünk megfordítani a dolgok irányát, még mielőtt túl késő lenne.

Az országok felépülhetnek a szigorú tesztelésnek és a közösségi távolságtartásnak köszönhetően. Gates szerint ezek a kulcsfontosságú tényezők a vírus tombolásának megállításához. A Washington Postban nemrég megjelent írásában azzal érvel, hogy a szigorú tesztek és a távolságtartás betartásával, valamint az utazási, mozgási korlátozásokkal lelassítható a járvány terjedése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!