digitális járulék

2019.04.11. 22:08

Ausztria megadóztatja az internetes óriásokat

A bécsi kormány 5 százalékos adó kivetését tervezi a nagy amerikai internetes cégekre.

Forrás: Shutterstock

Franciaország régóta szorgalmazza, hogy adóztassák meg az amerikai óriáscégek, a Google, az Apple, a Facebook és az Amazon bevételeit, amelyek a digitális reklámok és a személyes adatok értékesítéséből, illetve egyéb bevételekből származnak, olvasható a thelocal.at hírportálon – adta hírül a Növekedés.

Miután az Európai Unió szintjén nem sikerült mindenki által elfogadható megállapodásra jutni, Franciaország egyoldalúan bevezette az érintett cégek nevének kezdőbetűi alapján „GAFA adónak” nevezett törvényt és azon dolgozik, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) fórumán alakítson ki egy közös megoldást. Hasonló tervek foglalkoztatják Nagy-Britannia, Spanyolország, Japán, Szingapúr és India szakértőit.

Franciaországban a 3 százalékos adót visszamenőleg, 2019 január 1.-től kell megfizetni.

Az idei évben mintegy 128 milliárd, 2022-re több, mint 200 milliárd forintnak megfelelő bevételre számítanak.

Támogatja a digitális adó bevezetését Ausztria is. Sebastian Kurz osztrák kancellár kijelentette: az adó célja, hogy véget vessen az internetes óriások „tisztességtelen” gyakorlatának, amelyek forgalmukat eddig az alacsony adókulcsot alkalmazó EU-tagállamokon keresztül bonyolították.

Az osztrák kormány azonban magasabb, 5 százalékos adókulcs kivetését javasolja.

Hartwig Loeger osztrák pénzügyminiszter szerint így lehetne hozzájutni azokhoz a bevételekhez, amelyektől az európai országok többsége az érintett cégek elmúlt években követett gyakorlata miatt elesett.

A kormány ismeretei szerint legalább 8 milliárd forintos bevételük az osztrák felhasználóktól származik. Ausztriai bevezetése, amelyet a bécsi Parlamentnek még jóvá kell hagynia, 2020-tól kezdődően évi mintegy 400 millió forintnak megfelelő összeggel járulna hozzá a kincstár bevételeihez.

Ausztria az adó bevezetése mellett regisztrációs kötelezettséget írna elő az online foglalási platformok számára, beleértve a lakásmegosztó óriás portált, az Airbnb-t is. Egyidejűleg eltörölnék az online értékesített, 22 eurónál (mintegy 7 ezer forint) olcsóbb cikkek ÁFA-mentességét

A befolyó összegek egy részét az osztrák média digitalizálására használnák fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!