Szép karácsonyt kíván a csaló

2019.12.11. 10:09

Adóvisszatérítési levél a NAV-tól? Ne nyissunk meg mindent!

A karácsonyi vásárlás időszakát arra is próbálják kihasználni, hogy megszerezzék az óvatlan emberek pénzügyi adatait, majd a pénzüket.

Forrás: Shutterstock

A csalók leginkább nagyvállalatok és állami szervezetek nevét használják fel, az utóbbi hetekben sokan például adó-visszatérítést ígérő csaló leveleket kaptak – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet mai cikke. A támadások száma idén a korábbihoz képest ötven százalékkal emelkedett.

A lap az adóhivataltól megtudta, hogy az utóbbi időben

megszaporodott a NAV nevét felhasználó adathalász csaláskísérletek száma.

Az adófizetők figyelmének felhívásáért a szervezet a saját közösségi oldalára több képet, információt is feltöltött. A hatóság szóvivője megjegyezte:

a NAV soha, semmilyen körülmények között nem kér el bankkártyaadatokat.

Kis Péter András megemlítette azt is, hogy a hivatal értesítési gyakorlata merőben eltér a megtévesztő módszertől, a NAV ugyanis az ügyfélkapun, illetve postán elküldött adószámla-kivonaton értesíti ügyfeleit a túlfizetésről.

Az összegeket pedig kizárólag az úgynevezett 17-es nyomtatvánnyal lehet visszaigényelni, nem pedig linkre kattintással.

Három olyan időszak van, amikor kiemelkedően nagy az adathalász-kísérletek száma: a tavaszi adóbevallási határidő körüli hetek mellett ilyen a nyár és a karácsony előtti vásárlások periódusa – mondta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet sajtóreferense.

Bor Olivér elmondta, hogy nemegyszer személyes adatokért veszik célba a kiválasztottakat a csalók, hogy azután a megszerzett információkat újabb adathalász-akciókhoz használják fel.

Gyanút kelthet mindenekelőtt a nyelvezet, mert sokszor az adathalász-üzenetek magyartalan mondatokból állnak, gyakran előfordul szóismétlés, néha ékezet sincs, és árulkodók lehetnek az oda nem illő fordulatok is.

Ha kódjainkat, adatainkat mégis megadtuk, azonnal intézkedjünk az igazolványaink, a bankkártyánk letiltásáról, és fontos a feljelentés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!