Kinek az érdeke?

2020.07.17. 14:18

A Huaweit csúszdára tették, most jön a TikTok

Kérdés, hogy miért ébreszt nemzetbiztonsági aggályokat egy népszerű, ám gyermeteg applikáció, amelyben többnyire tinik zenére tátognak, táncolva fogat mosnak, menőznek.

Forrás: Shutterstock

Miután nemzetbiztonsági aggályok miatt a Huaweit az Egyesült Államok tavaly májusban tiltólistára helyezte – meglehet jogosak az aggályok, de azóta sem láttunk érdemi bizonyítékot kémkedésre az 5G fejlesztés élén járó kínai céggel kapcsolatban –, most

mintha megfújták volna a kürtöt a fiatalok körében minden vetélytársát leköröző TikTok levadászására.

A Huawei kontra Egyesült Államok viadal új értelmezését vetette fel a Yahoo News nemrég megjelent cikke, amelyben – nagyon leegyszerűsítve – Amerika és az amerikai diákok Kína mögötti matematikaoktatási lemaradásából vezetik le a Huawei (és általában Kína digitális fölényét), amelyhez még ráadásnak kapcsolódik a kínai cégek Amerikában mondhatni szokatlan kötődése hazájukhoz. A cikkíró szerint kereskedelmi háborúval, tiltásokkal átmenetileg lehet kezelni a helyzetet, de a kínai fölény megmarad, amíg minden matematikateszten jobban végeznek a diákjaik.

Mi a baj a TikTokkal?

A mondhatni pillanatok alatt óriási népszerűséget szerzett videómegosztó mobiltelefonos alkalmazáson a legifjabbak (a 30 fölötti korosztályok szemében) gyakran némileg infantilisnak tűnő 15-60 másodperces videókat osztanak meg arról, hogy miként mosnak zenére fogat, vagy miként grimaszolnak az utcán. (Akad kivétel is, mint az a lány, aki a szépészeti tanácsadó videója kellős közepén kezdett váratlanul az elnyomó Kínáról beszélni.)

Tehát egy,

a Snapchathoz és az Instagramhoz hasonló, csak a még ifjabbak ízléséhez alkalmazkodó divatos appról van szó.

Honnan származik az alkalmazás?

A korosztályi csoportban szintén népszerű Musical.ly-t 2018-ban vásárolta meg a kínai ByteDance. Kicsit átszabták, ellátták pár funkcióval, aztán

már robbant is a TikTok a 16-24 évesek körében: eddig 2 milliárd alkalommal töltötték le.

Az alkalmazás azonban kezdettől súlyos aggodalmat ébreszt az Egyesült Államokban, hogy a ByteDance megosztja a felhasználók adatait a kínai kormányzattal. Az Amazon óriásvállalat (a világ legértékesebb cége) a The New York Times tudósítása szerint kötelezte alkalmazottait, hogy töröljék az appot a telefonjaikról. (Az Amazon cáfolta kiszivárgott levelét.)

Adatvédelmi aggályokat vet fel, hogy a TikTok adatokat gyűjt a felhasználók hollétéről, magyarázza Chris Morales, a Vectra biztonsági igazgatója. De hiszen a Google, meg a fiatalokról vészesen lemaradó Facebook és ezen a pályán mindenki más is adatokat gyűjtöget, hogy aztán lebombázza a felhasználókat a megfelelő hirdetésekkel.

Tény, hogy a TikTok rendelkezik a felhasználói e-mail-címeivel, telefonszámaival, igényli a tartózkodási hely megosztását, engedélyt kér a készülékük kamerájához és mikrofonjához – ahogy az összes többi app a Twittertől a Facebookig.

A Wells Fargo hétfőn bejelentette, felkéri az alkalmazottait, töröljék a TikTokot. Az amerikai hadsereg és a haditengerészet már tavaly decemberben megtiltotta katonáinak, hogy használják az alkalmazást, és

most az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo közölte, megvizsgálják, hogy tiltólistára kell-e helyezni az applikációt.

A Fehér Ház tehát fontolóra vette, hogy feketelistájára a Huawei után felkerül a TikTok is, írja a Financial Times.

Az amerikai adminisztráció hivatkozik az 1977-es, a rendkívüli helyzetek bevezetését, illetve az ahhoz kapcsolódó kereskedelmi kényszerintézkedéseket szabályozó törvény (International Emergency Economic Powers Act, IEEPA) által biztosított jogokra. Ennek értelmezése magába foglalhatja a TikTokot mint „szokatlan és rendkívüli fenyegetést” az amerikai nemzetre vagy annak gazdasági biztonságára.

Miközben az Egyesült Államok már régebben elindította a Huawei és egyáltalán a Kína elleni kereskedelmi úthengert, a szomszédos nagyhatalom India éppen sorra tiltja be kínai alkalmazások használatát lakosságának. Sőt, az általuk fejlesztett Remove China alkalmazás felkutatja a kínai appokat, hogy könnyebb legyen azokat törölni a mobilokról.

– A most kibontakozó vihar a technika köpenyében megnyilvánuló geopolitikai rivalizálás – fogalmazott Douglas Schmidt, a Vanderbilt Egyetem számítógép-tudományi professzora. Schmidt szerint a kereskedelmi vitákat övező taktikákról van szó.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!