Családi szerep

2019.12.05. 09:54

A gyermekek védelme miatt is fejleszteni kell a digitális műveltséget

Hogy a kicsik tudják használni a digitális eszközöket, és meg tudják védeni magukat az online térben, ahhoz elengedhetetlen a szülők képzése.

Forrás: Shutterstock

Kiemelt feladatnak nevezte ezt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára szerdán, Aldebrőn.

Solymár Károly Balázs a Heves megyei településen a Digitális médiaműveltség szülőnek, nagyszülőknek program eredményeiről szóló sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a gyermeknevelés egy speciális kihívásáról van szó, melyre a Digitális Jólét Program megoldást kínál, írja az MTI.

Rámutatott: ma már a gyerekek egyre fiatalabb korban használnak digitális eszközöket és vesznek igénybe internetes szolgáltatásokat, látogatnak közösségi oldalakat. Teszik mindezt érdemi kontroll nélkül, hiszen szüleik, nagyszüleik nem jártasak ebben a világban, így nem tudják, milyen veszélyek leselkedhetnek gyermekeikre, unokáikra.

Nem kell elzárni a fiatalokat ezektől a lehetőségektől,

hiszen számos előnyt is jelentenek számukra. Ehelyett a tudatos használatra történő felkészítés, a digitális médiaműveltség kialakítása a cél – tette hozzá.

Segít a Digitális jólét program hálózata is

Erre szerinte a család, a szülők, a nagyszülők a legalkalmasabbak. Az ő digitális ismereteik gyarapításában segít a Digitális jólét program hálózata, amely ma már Magyarország mintegy 1430 településének csaknem 1700 pontján megtalálható, és mintegy kétezer mentor vesz részt ebben a munkában.

Olyan foglalkozásokat szerveznek, amelyeken a szülők megismerhetik, hogy az online térben milyen veszélyek leselkednek a gyerekekre és miként védhetik meg őket az internetes zaklatásokkal szemben és taníthatják meg nekik az adatvédelmi alapelveket.

Az egy éve kezdődött program eddig négyezernél több családot ért el országszerte, 175 újabb mentor bevonásával, akik számára speciális tananyagot is kidolgoztak – mondta Solymár Károly Balázs. Megjegyezte: a karácsony közeledtével kiemelten fontos, hogy a fiatalok az ajándékba kapott digitális eszközöket értő módon tudják használni és azok így a javukra szolgáljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!