Ellenzik a pénzügyminiszterek

2019.07.18. 10:00

A Facebook ne pénzcsinálással foglalkozzon

Talán inkább rendbe szedhetné magát a saját pénz előállítása helyett. A szakértőknek nem jön be a legújabb nagy ötlet.

Forrás: Shutterstock

A G7, a világ hét legnagyobb fejlett ország pénzügyminiszterei aggódnak a Facebook virtuális devizája kapcsán. Kifejezett aggodalmuknak adtak hangot a cég által bevezetni tervezett kriptodeviza, a Libra globális pénzügyi rendszerre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

A Párizstól északra fekvő Chantilly városban szerdán kezdődött kétnapos ülés első napján – a francia elnök környezetéből származó információk szerint – a miniszterek részletesen áttekintve a Librával kapcsolatos kérdéseket,

úgy döntöttek, hogy gyors cselekvésre van szükség.

A megbeszélésen szó volt arról, hogy a G7-eknek fel kell mérni a terrorizmus kriptodevizákkal történő finanszírozása és a pénzmosás kockázatát, azt, hogy a kriptodevizák mekkora destabilizációs veszélyt jelentenek a nemzeti devizákra.

Az olasz pénzügyminiszter egy korábbi nyilatkozatában azt mondta:

nem szabad megengedni, hogy a Libra önálló valutává váljon.

Az amerikai Facebook egy hónapja jelentette be, hogy Libra néven saját kriptodevizát létesít online fizetések lebonyolítására, és 2020 elején elindítja a Calibra nevű alkalmazáson keresztül igénybe vehető szolgáltatást. A hivatalosan deklarált cél elsősorban az, hogy a világnak azt a mintegy 1,7 milliárdos népességét fizetési lehetőségekhez juttassa, akik nem férnek hozzá hagyományos banki és pénzügyi szolgáltatásokhoz.

A tervek szerint a vezető devizák kosarához rögzített „garantált” árfolyamú, úgynevezett „stablecoin” virtuális devizaként fog működni.

A Libra puszta mérete és árfolyamának számos nemzeti devizához való kötöttsége miatt hatással lehet a globális pénzügyi rendszer működésére és stabilitására is.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!