55 fölött

2019.03.12. 06:00

A Facebook lesz a közösségi oldalak nyugdíjasotthona?

Egyelőre megállíthatatlannak tűnik a fiatalok elvándorlása. Az idősek beköltözésével pedig végképp megváltozik az összkép.

Fotó: Shutterstock

Miközben a fiatalok közül sokan megszöknek a Facebookról, az 55 év fölöttiek száma nő.

A Facebook egészében véve azért küzd, hogy megtartsa – egyébként elképesztő méretű, havi 2 milliárd fölötti – felhasználói bázisát.

Bár a közösségi oldal a világ szegényebb tájainak bevonásával némileg még a legutóbbi időben is tudta növelni a regisztráltak számát, rossz jel, hogy becslések szerint mintegy

15 millióval kevesebb amerikai felhasználója van, mint egy esztendeje.

Az Edison Research által a múlt héten kiadott jelentés szerint 2017-ben a 12 év feletti amerikai népesség 67 százaléka, ma csak 61 százaléka használja a Facebookot.

Infographic: Is Facebook Becoming Social Media's Retirement Home? | Statista

A korosztályi átalakulást jellemzi, hogy míg 2017-ben a 12-34 évesek 79, jelenleg csak 62 százaléka használja a Facebookot.

A 35-54 éves korosztály felhasználói részesedése 72 százalékról 69-re csökkent, viszont az 55 éves és annál idősebb emberek aránya 49-ről 53 százalékra nőtt.

A tinédzserek nem nagyon örülnek a szülők, nagynénik és nagybácsik jelenlétének

Ami csak az egyik oka lehet – a Facebook szempontjából is a jövő zálogaként tekintett – ifjak távozásának.

Nem tudni pontosan, hogy mi a jelenség oka: a vizsgálatok nem igazolják, hogy például a sok adatvédelmi visszásság okozott volna egyfajta bizalomvesztést.

Meg kellene változtatni a szolgáltatást?

Talán más platformok, mint a Snapchat, vagy az Instagram vonzóbbak lehetnek a fiatalabbaknak az egyszerűségük, vagy a (látszólag) kevésbé intenzív információgyűjtésük miatt. Az sem sokat javít a helyzeten, hogy utóbbi, az Instagram éppen úgy a Facebook tulajdonában van.

Szakértők felvetik, hogy a Facebooknak általános üzenetkezelő rendszerré kellene válnia, hogy megállítsa a felhasználói migrációt. Vagy máskülönben el kell fogadnia, hogy lassacskán a közösségi oldalak nyugdíjas otthonává válik.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!