Digitália

2023.05.30. 12:25

Kidőlt az internetre a Tesla minden szennyese

Feltételezhetően volt alkalmazottak 100 gigabájtnyi adatot adtak át a Handelsblatt német napilapnak, amelyek állítólag a Tesla informatikai rendszeréből származnak.

MW

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója anyja, Maye Musk társaságában

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Justin Lane

A dokumentumok a G Data összefoglalója alapján azt is sugallják, hogy az autógyártónak nagyobb műszaki problémái vannak, mint azt korábban gondoltuk, a Tesla pedig adatlopásról beszél.

A Handelsblatt jelentése szerint a fájlok több mint százezer korábbi és jelenlegi alkalmazott nevét tartalmazó táblázatokat tartalmaznak, beleértve a Tesla vezérigazgatójának, Elon Musknak a társadalombiztosítási számát, valamint privát e-mail címeket, telefonszámokat, az alkalmazottak fizetését, az ügyfelek banki adatait és a gyártásból származó titkos adatokat.

Az újság beszámol arról, hogy a Tesla alkalmazottak megdöbbenve állnak a helyzet előtt, mivel úgy tűnik, hogy az összes személyes adatuk napvilágra került. A brandenburgi adatvédelmi hivatal, amely a Tesla európai gigagyárának ad otthont, „masszív”-nak minősítette az adatszivárgást. Az IG Metall német szakszervezet szerint az eset rendkívül nyugtalanító, és felszólította a Teslát, hogy tájékoztassa alkalmazottait minden adatvédelmi jogsértésről, és támogassa azt a kultúrát, amelyben a munkatársak nyíltan és félelem nélkül felvehetik a problémákat és panaszokat.

A Handelsblatt kiemeli, hogy a kiszivárgott adatok komoly aggodalmakat vetnek fel az adatvédelem és a biztonság tekintetében. Ráadásul az eset nem előzmény nélküli: a múlt hónapban derült ki, hogy a Tesla alkalmazottainak csoportjai 2019 és 2022 között egy belső üzenetküldő rendszeren keresztül privát módon osztottak meg az ügyfelek autókamerái által rögzített videókat és képeket.

Mindezek alapján várható, hogy a Tesla kiszivárogtatást vizsgálni fogják az uniós hatóságok is. Nemrég a Facebook anyavállalatát, a Metát rekordösszegű, 1,2 milliárd eurós bírsággal sújtotta az EU adatvédelmi hatósága a felhasználói adatok kezelése miatt. Ha bebizonyosodik egy hasonló jogsértés (például az, hogy a személyes adatokat nem titkosított és jelszóval védett fájlokban, hanem egyszerű kattintással megnyitható táblázatokban tárolták – a szerk.), a Tesla éves árbevételének 4%-áig terjedő pénzbírsággal sújtható, ami 3,26 milliárd euró (3,5 milliárd dollár) is lehet.

Végül, de nem utolsósorban a kiszivárgott aktákra hivatkozva az újság arról is beszámolt, hogy nagyszámú vásárlói reklamáció érkezett a Tesla önvezető és vezetéstámogatási rendszereivel kapcsolatban: mintegy négyezer alkalommal a vásárlók hirtelen gyorsításra vagy fantomfékezésre panaszkodtak. A Tesla pedig ezekben az esetekben arra utasította az alkalmazottait, hogy kizárólag szóban kommunikáljanak a vevőkkel, hogy ne maradjon írásos feljegyzés a reklamációról – teszi hozzá a riport.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!