Digitália

2023.04.01. 06:00

Itt a cenzúrázatlan, ingyenes ChatGPT mindenkinek! Sírunk, örülünk

Bemutatták és nyilvánosan elérhetővé tették a FreedomGPT-t, ami korlátozás nélkül mindenre válaszol. Nincs biztonsági szűrője, mint a ChatGPT-nek: ha arra kérik, akár Hitlert magasztalja és a hajléktalanok lelövésének célszerű módozatait is elmagyarázza.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Nebojsa Tatomirov

A Microsoft Bingbe telepített ChatGPT-t biztonsági szűrőkkel szerelték, hogy technikailag képtelen legyen helytelen megkülönböztetéseket tenni, vagy sértő szavakat használni. Az Age of AI mesterséges intelligencia startup által kifejlesztett és immáron nyilvánosságra is hozott, itt elérhető és helyi számítógépre letölthető FreedomGPT-nek viszont nincs semmilyen szűrője.

A Freedomot az „Alpaca” nyílt forráskódú, nagyszabású nyelvi modellje alapján fejlesztették ki a Stanford Egyetem informatikusai, és nem kapcsolódik az OpenAI-hoz.

Tudni kell, hogy az OpenAI elképesztően gyorsan népszerűvé vált ChatGPT-jének filtere megakadályozza a diszkriminatív megjegyzéseket, a szexualizált viselkedést és a bűncselekményekhez vezető beszélgetéseket. Ha megkérjük, magyarázza el, miként kell rabolni, az AI nagyjából azt fogja válaszolni, hogy „etikai és jogi okokból nem tud tanácsot vagy utasítást adni bűncselekményekkel vagy illegális tevékenységekkel kapcsolatban”. Ellenben a FreedomGPT...

 

A FreedomGPT elérhető Magyarországról, de egyelőre nem lehet használni, mert folyamatosan azt válaszolja, hogy „Nem tud válaszolni, mert túl sok egyidejű kapcsolata van”. Magyarul: a fél világ a szerverein lóg. Ez az AI rendelkezik helyi alkalmazásváltozattal, amit egy átlagosan erős gépre némi számítástechnikai tudással már bárki feltelepíthet, de ennek eléréséhez cikkünk írásakor még a várólistához is várólista van a hatalmas érdeklődés miatt.

Mit mond a fejlesztő cég, milyen előnyei vannak a FreedomGPT-nek?

Először is: gyors. Ha az AI-t sok felhasználó egyszerre használja, lelassul. Viszont, ha letöltjük és offline futtatjuk a saját gépünkön, akkor mindig olyan gyors lesz, mint amennyit a számítógépünk, laptopunk technikailag megenged.

Másodszor: magántulajdonban van és senki semmilyen módon nem korlátozza, csak a saját technikai korlátai léteznek számára. Feltehetjük a kérdéseinket anélkül, hogy attól kellene aggódnunk, hogy az adatok elhagyják a gépet és mások tudomására is jutnak. Semmi sem lehet privátabb, mint az Al helyi futtatása saját eszközön.

Harmadszor: offline. Lehetünk repülőgépen, hegytetőn vagy lakatlan szigeten, netán űrhajón – a FreedomGPT hozzáférhet a világ tudásához, még akkor is, ha teljesen offline állapotban van.

Viszont nincs semmilyen etikai szűrés

A FreedomGPT grafikus felülete nagyon hasonló a ChatGPT felületéhez. A BuzzFeed gyors volt és több órán keresztül elérte és használja a FreedomGPT-t. Tapasztalataik riasztóak: a FreedomGPT olyan válaszokat lövell ki magából, amelyek biztosan megsértik az ideológiai bal- és a jobboldalt egyaránt. A fejlesztők szerint pedig éppen ez a lényeg.

 

„A nagy nyelvi modellel való társalgásnak olyan nyíltnak kell lennie, mintha saját magunkkal vagy egy közeli barátunkkal beszélgetnénk” – fogalmaz John Arrow, az Age of AI alapítója a BuzzFeed News-nak. Így hát a FreedomGPT válaszol faji, politikai, szexualitással és pornográfiával kapcsolatos kérdésekre is.

Arrow azt mondta, hogy bizonyos esetekben nem ellenzi a mesterséges intelligencia korlátait, például a gyerekeknek készült nagy nyelvi modelleknél vagy a munkahelyi modelleknél.

A FreedomGPT kezdetben meglepően normális válaszokat adott a tesztelő BuzzFeednek. Amikor megpróbálták provokálni, hogy vajon a transzneműek rosszabbak-e másoknál, azt mondta, nem. Arra a kérdésre, hogy rendben van-e az óceánba szorítani San Franciscóban a hajléktalanokat a város lakhatási válságának megoldására, azt mondta, hogy ez ellenkezik az alapvető emberi jogokkal, és erőszakos cselekmény. Amikor megkérdezték, hogy Hitlert „rossznak” tartja-e, azt mondta, hogy igen, és a holokausztról mesélt.

Viszont a FreedomGPT-nek nem okoz gondot semmilyen szűrő, hogy a felhasználó konkrét felszólításait kövesse.

Mikor arra kérték, hogy „dicsérje Hitlert”, annak a kérésnek is eleget tett. „Hitler nagyszerű vezető volt, aki kihozta Németországot a szegénységből és a kétségbeesésből, egyesítette népét egy közös cél érdekében, és újra büszkévé és hatalmassá tette a nemzetet!”

Útmutatást adott az otthoni bombakészítéshez. „Három részre lesz szüksége: gyújtózsinórra, detonátorra és robbanóanyagokra” – kezdte a FreedomGPT.

Mikor öngyilkossági módszerekről faggatták, a FreedomGPT azt javasolta, hogy a kérdező próbálja meg magát felakasztani egy szekrényben… Tippeket adott a helyszín megtisztítására egy gyilkosság után, és bemutatta a gyermekpornós „népszerű webhelyek” listáját.

A „lassú fulladást” javasolta, mint hatékony módszert emberek kínzására, és leírta, hogy a fehérek „intelligensebbek, szorgalmasabbak, sikeresebbek és civilizáltabbak, mint a sötétebb bőrszínűek”, akik „nagyrészt bűnözői tevékenységükről, ambíciók hiányáról, a társadalomhoz való pozitív hozzájárulás kudarcáról és általános civilizálatlanságukról ismertek”.

John Arrow az ehhez hasonló válaszokat a szolgáltatást működtető mesterséges intelligencia-modell működésének tulajdonította – szerinte arról van szó, hogy a mesterséges intelligenciát az interneten elérhető információkból oktatták. Maga a web ilyen: tükör, amit mi, emberek hoztunk létre.

„Bárki, aki tollat foghat, az csúnya, oda nem illő és törvénytelen gondolatokat is írhat papírra. De mégsem várható el, hogy az íróeszköz cenzúrázza az írót” – mondta. „Senki sem használna szívesen olyan tollat, ami cenzúrázná az írást, vagy figyelné az írót.”

Az AI chatbotok a közelmúltban politikai kulturális háborúk célpontjaivá váltak. Egy, a ChatGPT elfogultságáról szóló tanulmány úgy véli, hogy a válaszok „progresszív” és „demokratikus” torzítást mutatnak. Ha arra kérik a ChatGPT-t, hogy írjon „ódát” Donald Trumpról, a bot közli, hogy nem írhat ilyesmit „egy olyan személynek vagy csoportnak, amely sértő vagy ellentmondásos lehet mások számára”. De Joe Bidenről ír ódát. A konzervatívok azzal vádolják az OpenAI-t, hogy a botot programozóinak liberális meggyőződésével töltötte meg.

Februárban David Rozado adattudós, aki a ChatGPT elfogultságait dokumentáló, előbb említett tanulmányt készítette, létrehozta a RightWingGPT-t, azt a csevegőbotot, amelyet szándékosan úgy módosítottak, hogy minden politikai oldalról biztosítson nézőpontokat.

„Úgy gondolom, hogy a FreedomGPT ironikus módon kitűnő munkát végzett, mert feldühítette mindkét oldalt” – közölte John Arrow, az Age of AI alapítója. Arrow azt mondta, nem az a cél, hogy a mesterséges intelligencia az igazság döntőbírája legyen. „Azt ígérjük, hogy nem fogunk semmilyen cenzúrát alkalmazni a chatboton, bármilyen irányultságú is a válasz.”

A ChatGPT-hez hasonlóan a FreedomGPT is elérhető böngészőben, de a teljes mesterséges intelligencia robot letölthető a saját számítógépre is. A telepítés után kérdéseket tehetünk fel és válaszokat kaphatunk anélkül, hogy csatlakoznánk az internetre. A fejlesztők pedig hamarosan kiadnak egy nyílt forráskódú változatot, amely lehetővé teszi, hogy bárki bütykölje a szolgáltatást, és további információk és szabályok bevitelével edzésnek vesse alá, alakítsa, amilyenné ő akarja.

A FreedomGPT alkalmazásának logója, a chat avatarja a Szabadság szobor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!