Digitália

2023.03.01. 06:00

Kipróbáltuk a Samsung legújabb csúcstelefonját – megéri?

Akinek van rá pénze, annak sem feltétlenül. Viszont egy két-három generációval korábbi Samsung készülék tulajdonosának érdemes fontolóra vennie.

Forrás: Samsung

A fotókon is jól néz ki a mobil, de a húha-élmény kézbe véve, hátlappal magunk elé tartva éri az embert. Kicsi, de nagyon eltalált változtatásokat vitt végig a hátlapon a gyár: a szögletesebb szélekkel elegánsabb lett a készülék – kellemes utóérzete ez a tisztességben eltávozott Note-nak. Apróság, de szintén jól mutat, hogy a kamerák különálló gyűrűkben kaptak helyet. Mindez a megerősített alumínium kerettel, a matt üveg hátlappal egyértelműen a prémium osztály.

 

Aki szereti a nagy, tabletként is használható telefonokat, imádni fogja a Galaxy S23 Ultra-t. Azok a felhasználók viszont bosszankodhatnak, akik már az S21 Ultránál lecserélhették némelyik ruhadarabjukat, mert egészen egyszerűen nem fér el ez a méret egy átlagos nadrág zsebében.

Kérdés, hogy mire jó a hatalmas átmerő, ha már a Samsung láthatóan évek óta gőzerővel ráállt az összehajtható telefonok gyártására? Megkockáztatjuk, hogy az egyébként roppant esztétikus S Pennek (szintén Note-örökség) is több értelme lenne talán, ha a Foldban kapna helyet, mert az szétnyitva tényleg akkora képernyőfelületet ad, amin lehet művészkedni egy tollal.

Mi az újdonság?

A 6,8 hüvelykes Dynamic AMOLED kijelző természetesen pazar – és semmilyen lényeges paraméterben nem különbözik az előd S22 Ultráétól. Ez is 1440p felbontású, 120 Hz-es frissítési gyakorisággal.

Az S23 Ultra alapértelmezett tárhelye 256 GB-ra nőtt, ennél kisebb már nincs is és a választék egészen 1 TB-ig megy, ha ki bírjuk fizetni érte a jókora felárat.

 

Nem lehet elégszer elmondani, hogy az elkötelezett Samsung-felhasználók őszinte örömére a gyártó végre hozzánk sem Exynos chippel szállította a készüléket, hanem a világ ezen fertályán is elértük a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 processzort. Sőt, annak is egy speciális változatát.

Egy ilyen nagy teljesítményű okostelefon mindenre képes: lehet vele játszani helyben és a felhőből, dokumentumokat létrehozni és szerkeszteni, gyorsan exportálni a szerkesztett videókat, feldolgozni RAW fényképeket, és így tovább. Az Ultra minden lehetséges esetet könnyedén kezel.

5000 mAh-s akkumulátora óriási – valójában persze a tavalyi Ultra méretével azonos, de optimalizálták, még többet bír.

Egy Ultra kameráitól elvárjuk, hogy igazán ultrák legyenek. Ennek az igénynek megfelelően, megkapjuk a 200 megapixeles csodát, de a valóságban a sok pixel összedolgozása nem mindig hoz kimagasló eredményt – a tízszeres optikai zoom fölött már kapaszkodni kell, hogy a kép ne legyen életlen. A 200 megapixeles mutatványokhoz meg hosszú előkészület, állvány, szakértelem, utómunkálat szükségeltetik.

Miként a legtöbb zászlóshajó okostelefon, beleértve az iPhone 14 Pro-t és a Google Pixel 7-et, a Samsung is pixel-binninget használ: így a telefon úgy fényképez, mint egy 12 MP-es kamera, minden megapixelben 16 pixellel. Az eredmény világosabb fényképek, jobb részletgazdagsággal. Valahogy mintha jobbak lennének az algoritmus által feldolgozott 12 MP-es képek, mint a 200 MP-es nyers képek, amelyek ráadásul utólagos szerkesztést-bíbelődést igényelnek.

Kinek éri meg?

A Galaxy S23 Ultra alig különbözik a tavalyi S22 Ultrától. Sikerült felülmúlnia elődjét a régen várt Qualcomm Snapdragon chippel, az akkumulátor megnövelt élettartamával és a mutatós hátlappal. Érdemes ezekért frissíteni a tavalyi modellről? Valószínűleg nem.

A készülék 256 GB méretű változata 609 990 forintért, 512 GB méretű változata 689 990 forintért, 1TB méretű változata pedig 789 990 forintért kapható. Ezekkel az árcédulákkal – megfelelő pénztárca esetén – azoknak érdemes tűnődni rajta, akiknek régebbi Galaxy S, vagy Note mobiljuk van, mert azokhoz képest nem is ultra, hanem valóságos hiperugrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!