Digitália

2023.01.24. 06:00

Kiderült a TikTok titkos módszere: így lesz vírusos egy-egy videó

A TikTok mindig úgy mutatta be hírcsatornáját, hogy az ott látható videókat algoritmus válogatja ki eddigi érdeklődésünk alapján. Hát, nem egészen.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Antonio Guillem

A TikTok „Neked” oldalán, vagyis a nyitóoldalon található vírusvideók nem csupán azért kerülnek oda, mert az algoritmus olyan jól tudja, hogy mit szeretünk. A Forbes oknyomozó cikke szerint a TikTok és a tulajdonos ByteDance munkatársai egy titkos „heating”, úgymond felfűtő funkció segítségével jókora plusz esélyt adnak az általuk kiválasztott videóknak, hogy minél több felhasználó hírfolyamába bekerüljenek.

Jelenlegi és volt alkalmazottak árulták el a Forbesnak, hogy a funkciót gyakran használják egyes kiválasztott influenszerek és fontos márkák – vagyis olyanok, amelyekkel a TikTok üzleti kapcsolatokat ápol –  kiemelésére, ami aggályos megoldás, hiszen a „felfűtött” posztok a reklámokkal és a szponzorált tartalmakkal ellentétben nincsenek fizetett hirdetésként felcímkézve.

A TikTok elismerte, hogy belenyúlnak a válogatásba.

„Néhány videót népszerűsítünk, hogy változatosabb legyen a kínálatunk és bemutassunk hírességeket és feltörekvő alkotókat a közösségnek” – mondta a TikTok szóvivője a Business Insidernek adott nyilatkozatában.

A szóvivő hozzátette, bővíteni fogják az ismertetőjüket, hogy részletesebb és átláthatóbb legyen az ajánlott tartalmakkal kapcsolatban.

A Forbes által ismert dokumentum, a TikTok Heating Policy szerint a TikTok és a ByteDance alkalmazottai „befolyásolók bevonzására”, „változatos tartalmak népszerűsítésére”, „fontos információk továbbítására” és „olyan releváns videók népszerűsítésére, amelyeket az ajánlási algoritmusok kihagytak” használják a funkciót.

„Azt hinnénk, hogy a közösségi média demokratikus, és mindenkinek ugyanannyi lehetőséget kínál a közönség elérésére. De ez nem mindig igaz – figyelmeztet Evelyn Douek, a Stanford Law School professzora és a Columbia Egyetem tudományos főmunkatársa. – Jelentős hányadban egyszerűen a régi, mainstream struktúrák reprodukálódnak a közösségi médiában, s a platform bizonyos fokig dönt a nyertesekről és a vesztesekről. Ezt a kereskedelmi és egyéb partnerségek ki is használják.”

Bár valamennyi technológiai óriás bizonyos mértékig arra törekszik, hogy egyes bejegyzéseket felerősítsen felhasználóinak, általában meg is jelölik, ha élnek ezzel a lehetőséggel – a TikTok azonban soha nem hozta nyilvánosságra, hogy felfűtéssel foglalkozik.

A Google, a Meta és maga a TikTok például összefog közegészségügyi és választási csoportokkal, hogy például pontos információkat terjeszthessenek a Covid–19-ről; segítsenek a felhasználóknak megtalálni a szavazóhelyiségüket. A Forbesnak megszólalók szerint a TikTok viszont befolyásos személyek és márkák nézettségét dobja meg.

Mint ismert, az Egyesült Államokban a népszerű közösségi oldalra az utóbbi időben egyre nagyobb nyomás nehezedik, mivel attól tartanak, hogy az alkalmazást a kínai kormány eszközeként használják.

Decemberben kiderült, hogy amerikai TikTok-felhasználók adatai szivárogtak ki.

A TikTokot jelenleg 27 amerikai államban tiltották le a közigazgatásban használt elektronikus eszközökről. Az amerikai Kiberbiztonsági Hivatal egyenesen úgy fogalmazott, hogy „a TikTok mobilalkalmazás számos biztonsági kockázata miatt magas fokú rizikót jelent a felhasználók számára”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!