Digitális halhatatlanság

2022.05.23. 15:18

Örök életet kínál a virtuális valóságban a Somnium Space

Olyan technológiát fejlesztenek, amely lehetővé teszi, hogy az emberek haláluk után is beszélhessenek szeretteikkel. Meg van az ára.

Öt éve Artur Sychov, a Somnium Space alapító vezérigazgatójának az apját a rák egy különösen agresszív formájával diagnosztizálták, amely néhány éven belül biztosan végezhet vele. A lesújtott Sychov azon tűnődött, hogy kisgyermekeinek miként tudná elevenen megőrizni nagyapjuk emlékét, miként tudnának majd akkor is beszélgetni vele, ha már nem él.

Állítása szerint tehát édesapjának halála adta az indíttatást számára, hogy cége metaverzum fejlesztésébe kidolgozzanak egy „Live forever”, örök élet funkciót, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók mozgását és beszédét adatbázisban tárolják, hogy – később – olyan virtuális avatart készíthessenek belőle, ami a halála után is ugyanúgy mozog és beszél, mint ő. És akkor az emberek bármikor beszélhetnek majd halott szerettükkel.

Az első tíz percben talán majd rá sem jössz, hogy nem élő személlyel, hanem mesterséges intelligenciával beszélsz

– állítja a Somnium Space vezérigazgatója.

Sychov cége az egyike a számos metaverzumot építő cégnek, amelyik az utóbbi években bukkant fel – erre a pályára akar lépni a Metára átkeresztelt Facebook is.

Hangzatos céljainak megvalósítása közben persze a Somnium Space egy üzleti vállalkozás, amelyik az Ethereum kriptopénzre alapítva NFT-eszközök kereskedelmével foglalkozik: elad NFT-ket és ERC20-akat a játékon belüli pénznemben, míg VR-élményekkel szórakoztat.

„Azt hiszik, hogy mindez az NFT-k eladásáról szól, de nem így van” – mondta a Vice-nak. – „Ez sokkal több annál.”

Sychov akkor „világosodott meg”, mikor felismerte a virtuális valóság megoldásokban rejlő elképesztő adatgyűjtési lehetőségeket.

Az adatmennyiség, amelyet potenciálisan rögzíteni tudnánk, valószínűleg százszor-háromszázszor több, mint amikor mobiltelefonon kommunikálunk

– mondta. „A virtuális valóság technológia képes összegyűjteni az ujjak, a száj, a szemek és az egész test mozgását, és gyorsan azonosítani képes valakit, mint egy ujjlenyomatot.”

A kutatások alátámasztják állításait. Egy 2020 októberében, a Nature-ben megjelent tanulmány például arra a következtetésre jutott, hogy kevesebb mint öt perc eltelte után, mikor az emberek mozgását követték, a virtuális valóság technológia 95 százalékos pontossággal tudott valakit azonosítani egy 500 fős csoportból.

A Somnium Space befektetett és partnerséget kötött a Teslasuit nevű, Elon Muskkal semmilyen kapcsolatban nem álló céggel is, amely egy teljes testet érintő haptikus ruhát fejleszt a VR számára. A ruha nemcsak azt teszi majd lehetővé, hogy viselői az emberi érintéshez hasonló elektromos jeleket kapjanak, hanem egy orvosi minőségű biometrikus szkenner beépítésének köszönhetően extra adatokat is szolgáltat, amely a szív- és stressz-szinteket gyűjti.

A Somnium Space azon dolgozik, hogy létrehozza a felhasználók halhatatlan tükörképét. Most ott tartanak, hogy megkezdik a „Live Forever” üzemmód fizető felhasználói adatainak feldolgozását. Úgy tervezik, hogy még az idén hozzá látnak. Az adatgyűjtést csak arra korlátozzák, mikor a felhasználók a saját virtuális telkükön, a metaverzum nyelvén parcelláikon tartózkodnak.

Azt remélik, hogy jövőre már be tudják mutatni a felhasználók első mesterséges intelligencia-változatait, amelyekben az embereket avatarokként hozzák létre, élő megfelelőik mozgásával és társalgási képességeivel.

Artur Sychov szerint az elgondolás szépsége az, hogy az embernek ez a tükörmásolata a mesterséges intelligencia technológiájával együtt tovább fejlődhet, még akkor is, ha az összes adatot évekkel ezelőtt gyűjtötték össze.

„Tegyük fel, hogy meghalsz. Ugyanazzal az adatmennyiséggel, amit rólad gyűjtöttünk, a gyorsan fejlődő mesterséges intelligencia egyre kifinomultabbá válásával mind jobban és jobban újrateremthetünk téged”

– mondja Sychov.

Enyhén szólva aggasztó a kilátás, hogy a felhasználók ilyen tömérdek adatával rendelkezzen egy virtuális valósággal foglalkozó vállalat, vetette fel a kérdést a Vice. Sychov ezt válaszolta:

Ezért olyan ijesztő a Facebook. Félelmetes, hogy a Facebook a vezető metaverzum.

A korábban Facebook néven ismert Metával ellentétben ugyanis ők nem azzal keresnek pénzt, hogy az emberek adatait eladják a hirdetőknek, mondta.

Mi nem akarjuk tudni a nevedet. Nem érdekel minket, hogy ki vagy.

A Somnium Space a lehető legalacsonyabban akarja tartani az árat: a korai belépőktől mindössze évi 50 dollárt kér.

A résztvevők tetszés szerint ki- és bekapcsolhatják a rekordfunkciót, és megmondhatják a cégnek, hogy törölje az összes adatot, ha úgy döntenek.

Persze számtalan nyitott kérdés marad még. Mi van például akkor, ha egy elhunyt Somnium Space-felhasználó gyermekei fájdalmasnak találnák, hogy az illető valamilyen formában tovább él a metaverzumban?

„Ezekre a válaszokat a jogi csapatunkkal kell majd kitalálnunk" - mondta Sychov.

Borítókép: Somnium Space

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!