Földetérés!

2022.05.26. 10:22

Leszállt a Starliner űrhajó, ahogy a nagykönyvben meg van írva (videó)

Még egy hete csütörtök este szállt fel egy Atlas V rakéta tetején a Boeing Starliner űrhajó a floridai Cape Canaveral űrállomásról, és mintegy 30 perccel később Föld körüli pályára állt.

2019-ben ezen a ponton hiúsult meg a Starliner kísérlete szoftverhiba miatt: a mostani volt az első sikeres felbocsátási kísérlet.

A személyzet nélküli űrhajó május 20-án, pénteken este sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomás Harmony moduljához, és az állomáson tartózkodó űrhajósok szombaton nyitották ki először a fedélzeti ajtót.

A több mint 800 fontnyi rakományt, köztük mintegy 500 fontnyi NASA rakományt és a legénység ellátmányát szállított a Starliner.

Forrás: NASA

Emberek nem voltak a fedélzeten, az egyetlen „utas” Rosie, a rakétaember, egy bábu volt, akit kék szkafanderbe öltöztettek. Őt azért helyezték el, hogy műszereivel mérni tudják, milyen hatások érik útközben a leendő űrhajósokat.

Az újrafelhasználható Boeing Starliner május 25-én biztonságosan landolt a Földön az új-mexikói White Sands Rakétakísérleti Telep területén. Pontosan az előírt helyen és akkor esett le, amikor kellett, a célpontjától mindössze 300 méterre. Reméljük, Rosie is jól van.

A Boeing 2014-ben több milliárd dolláros szerződést írt alá a NASA kereskedelmi programjával. A SpaceX hasonló megállapodást kötött, és már négy operatív űrhajós missziót indított az ISS-hez a Falcon 9 Rocket és a Dragon Capsule segítségével.

Borítóképünk a leszállás után készült (NASA)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!