Digitális megosztás

2022.04.28. 12:02

A digitális forradalomban még inkább leszakadnak a szegényebb gyerekek

A digitális szakadék azzal fenyeget, hogy a szegényebb háztartásokban élő gyerekek lemaradnak, és nehezebben tudnak felzárkózni.

Annak ellenére, hogy a világjárvány során egész vállalatoknak és iskolarendszereknek kellett az internetre költözniük, a Common Sense Media új jelentéséből kiderül, hogy a digitális szakadék továbbra is fennáll.

Az Egyesült Államokban például az alacsonyabb jövedelmű háztartásokban élő gyerekek 33 százalékának nincs hozzáférése családi számítógéphez - szemben a magas jövedelmű családok mindössze 6 százalékával. Hasonló a helyzet a táblagépekhez hozzáférő gyerekek esetében is, ahol az alacsonyabb jövedelmű családokból származó gyerekek 60 százalékának van hozzáférése, szemben a tehetősebb családokból származó gyerekek 81 százalékával. A Pew Research Center szerint az Egyesült Államokban a szélessávú hiányosságok is hozzájárulnak a problémához, és különösen az alacsony jövedelmű háztartásokban jellemzőek.

Mivel a gyerekeknek az egész világjárvány során online kellett csatlakozniuk az órákhoz, valamint be kellett jelentkezniük a házi feladataik elkészítéséhez, ez már nem csupán a technológiához való hozzáférés kérdése, hanem az oktatáshoz való hozzáférés kérdése is. A digitális szakadék tovább mélyíti a közösségeken belül már meglévő egyenlőtlenségeket, és azzal fenyeget, hogy a szegényebb háztartásokban élő gyerekek lemaradnak, és nehezebben tudnak felzárkózni.

A Biden-kormány 2021-es infrastrukturális törvényjavaslata 65 milliárd dollárt különített el a szélessávú infrastruktúra kiépítésére. Bár ez kétségtelenül egy lépés a helyes irányba, a Harvard Business Review szerint messze elmaradt attól, amire szükség lenne ahhoz, hogy az ország minden lakosa nagy sebességű internet-hozzáférést kapjon. A Rollcall szerint a demokraták most egy nagyobb törvényjavaslatot szeretnének elfogadni, hogy biztosítsák ezt a küldetést.

A Statista diagramján látható, hogy az alacsonyabb jövedelmű – középosztálybeli – magasabb jövedelmű 8-18 évesek milyen arányban jutnak korszerű digitális eszközökhöz.

Infographic: The Digital Revolution is Leaving Poorer Kids Behind | Statista

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!